προορισμός…γεύση!

Ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για την υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία μου στο εστιατόριο του αγαπημένου μου σεφ Guy Savoy. Στο Παρίσι, στo έκτο διαμέρισμα, με κάλεσε μια ηλιόλουστη μέρα για να απολαύσω τη κουζίνα του, ο πρώτος των πρώτων!!! Τον Guy Savoy τον θαυμάζω χρόνια, τον ακολουθώ και τον σέβομαι. Αντιπροσωπεύει για μένα τη Γαλλία που αγαπώ και πάντα αναζητώ.

Η Πρώτη Συνάντηση

Η πρώτη μας συνάντηση με τον Guy έγινε πριν 2 μήνες περίπου, στο στούντιο της πιο πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής A la Bonne Heure, στην RTL–France του εκλεκτού φιλέλληνα και σπουδαίου δημοσιογράφου Stéphane Bern. Εγώ θα μιλούσα για το τελευταίο μου βιβλίο μαγειρικής, “Grèce : La cuisine authentique de Dina Nikolaou” που κυκλοφορεί στη Γαλλία και έχει τρομερή επιτυχία. O Guy θα μιλούσε για την εμπειρία του στην Αμερική, όταν σε επίσημη επίσκεψη συνόδευσε τον Πρόεδρο της Γαλλιάς, Emmanuel Macron, μετά την επίσημη πρόσκληση του αμερικανού προέδρου Donald Trump.

Στο στούντιο της RTL με τον Guy Savoy και τον Stéphane Bern
Στο στούντιο της RTL με τον Guy Savoy και τον Stéphane Bern

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί επιτέλους θα γνώριζα από κοντά έναν από τους ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία στη Γαλλική γαστρονομία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την έκπληξη μου, όταν συναντηθήκαμε και πριν προλάβω να πω τίποτα από όλα αυτά που ήθελα να πω και να εκφράσω τη χαρά μου μου λεει πρώτος:

Επιτέλους Ντίνα, σας συναντώ! Είναι απίθανο αυτό που έχετε κάνει για την Ελληνική κουζίνα στη Γαλλία και μπράβο σας

Λίγες φορές στην επαγγελματική μου ζωή έχω συγκινηθεί τόσο πολύ. ήταν τα πιο ωραία λόγια που είχα ακούσει και μάλιστα από τον καλύτερο. Η εκπομπή πήγε περίφημα, όλοι μαζί στο τέλος της εκπομπής γευτήκαμε τα μεζεδάκια του EVI EVANE που είχα πάει να τους φιλέψω. Ο Savoy ενθουσιάζεται με το διάσημο ταραμά μας και τον καλώ να έρθει στο Evi Evane μας να δοκιμάσει τη δική μας Ελληνική κουζίνα. Μου απαντά «δέχομαι υπο έναν όρο, θα έρθετε πρώτα εσείς να δοκιμάσετε την κουζίνα μου». Φυσικά δέχτηκα και έτσι τώρα, είμαι έτοιμη να σας περιγράψω την ύψιστη γαστρονομική εμπειρία που βίωσα.

To εστιατόριο

Το εστιατόριο βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κτίριο La Monnaie de Paris. Το 2009 το επισκέφτηκε ο σεφ και από τότε το ερωτεύτηκε! Δεν περίμενα -όπως και εκείνος τότε- να συναντήσω τέτοια ομορφιά (εσωτερική και εξωτερική). Η αρχιτεκτονική του κτιρίου σε μαγεύει με τη πρώτη ματιά, είναι τόση ιδιαίτερη όπως άλλωστε και τα φαγητά του. Όπου και να κάτσεις, θα έχεις τη μια και μοναδική θέα που σου προσφέρουν αυτά τα τόσο ψηλά και ευρύχωρα παράθυρα… Πιστεύω πως καταλάβατε σε ποια θέα αναφέρομαι… αυτής του Σηκουάνα.

[wds id=”51″]

H Αρχιτεκτονική

Καθόμουν και χάζευα την τόση προσεγμένη διακόσμηση του αρχιτέκτονα Jean-Michel Wilmotte. Ο οποίος κατάφερε να κρατήσει έτσι όπως ήταν, κάθε δωμάτιο με τα τζάκια του, το παρκέ του και εστίασε στο φωτισμό. Τα χρώματα στις καρέκλες και των τραπεζιών είναι έτσι μελετημένα για να μπορεί με αυτό το τρόπο κάθε ακτίνα του φωτός να τα κάνει μοναδικά. Μπαίνοντας σε ένα από τα δωμάτια αισθάνεσαι αμέσως πως θα γευτείς το φαγητό ενός βραβευμένου σεφ (3 αστέρια Michelin, το καλύτερο παγκοσμίου εστιατόριο για το 2017 και 2018 από το La Liste…) Ταυτόχρονα, αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου. Με το έμπειρο προσωπικό και τους καμβάδες στους τοίχους, λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να πετύχουν αυτό το συνδυασμό, δηλαδή το να είσαι στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου χωρίς να αισθάνεσαι άβολα. Ο Guy Savoy όμως τα κατάφερε.

Το τραπέζι

Μου άρεσαν τα μεγάλα λευκά τραπεζομάντηλα πάνω του. Τα κρυστάλλινα ποτήρια και η καλύτερη πορσελάνη ήταν εκεί. Αυτό που ξεχώριζε στο τραπέζι ήταν οι πολύχρωμες γυάλινες «σταγόνες νερού» (gouttes d’eau) που πραγματικά κάνανε όλη τη διαφορά.

O Σεφ

Μόλις πληροφορήθηκε την αφιξή μου, ο chef Guy ήρθε να με καλωσορίσει, αυθόρμητα, ανθρώπινα, ανεπιτήδευτα. Δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Χαιρετούσε τους ανθρώπους που γεύονταν το φαγητό του, δεχόταν τις φιλοφρονήσεις τόσο ταπεινά, τόσο απλά. Γιατί έτσι είναι οι πραγματικά σπουδαίοι… Δεν έχουν ανασφάλειες και εγωισμούς. Για τον Guy Savoy, η μαγειρική είναι η τέχνη, που κάθε γενιά που περνάει, οφείλει να αφήνει το στίγμα της. Έτσι εξελίσσετε η μαγειρική. Με τις ιδέες και την φαντασία όλων μας. Και βέβαια ο ίδιος θέλει να είναι και εκείνος ένας κρίκος από αυτή τη μεγάλη αλυσίδα του χρόνου. Το ομολογεί και το ποθεί, εξομολογείται. Τώρα θα μου πείτε πως καταφέρνει και μπορεί να μας ταξιδεύει τόσο ευχάριστα σε κάθε μπουκιά; Να σας πω απλά, πως σέβεται κάποιους κανόνες της μαγειρικής και έχει βέβαια και αυτός κάποια μυστικά που δεν μπόρεσα να μάθω αυτή τη φορά! Πάντως να ξέρετε πως προσπαθεί πάντα να διαλέγει τα καλύτερα προϊόντα, σέβεται τους χρόνους και ότι φάτε θα είναι πάντα της εποχής. Η κυριαρχία των τεχνικών είναι ο καρπός της μάθησης. Γιατί αν κατέχετε κάποιες τεχνικές έχετε μετά το ελεύθερο να δημιουργήσετε ότι θέλετε, και τέλος πρέπει να είστε τολμηροί στη κουζίνα, τόλμη και μόνο τόλμη, αυτά είναι που κρατάω από τον σεφ!

To Μενού

Και εκεί που ο νους μου ταξιδεύει για τα καλά, μου φέρνουν το μενού, να επιλέξω μέσα από τα πολλά και εντυπωσιακά φαγητά. Είχα ακουστά την τόση ωραία σούπα με αγκινάρες και μαύρη τρούφα και δεν της αντιστάθηκα. Ούτε για τον πουρέ από στρείδια με ένα άλλο «παγωμένο» στρείδι, ή  για το μπαρμπούνι τοποθετημένο στο πιάτο σαν να κολυμπάει. Επίσης αυγά, που τα σπας «μαγικά» και κρύβουν αλμυρή μπαβαρουάζ! Σκέτη κόλαση και όλα αριστουργήματα!

Το επιδόρπιο

Για επιδόρπιο, τι θα λέγατε για ένα αξέχαστο… Φρεζιέ με άγριες φραουλίτσες που μοσχομυρίζουν, αλλά και δύο κρέμες βανίλιας και αγριοφράουλας σε διαφορετικές θερμοκρασίες, που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή, και που θα σας κάνουν να παραμιλήσετε; Ο Guy Savoy δεν αφήνει τίποτα στη τύχη του. Τα χρώματα, οι υφές, η θερμοκρασία … όλα κανονισμένα!

Το κρασί

Και όσο αφορά το κρασί, θα μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από τον σομελιέ του και να γευτείτε γνωστά και άλλα πιο νέα Γαλλικά κρασιά. Οι εκατοντάδες φιάλες περιμένουν εκεί υπομονετικά, πάντα στη σωστή θερμοκρασία να τις ανοίξουν. Οι σομελιέ δεν είναι τυχαία εκεί. Γνωρίζουν και φροντίζουν για κάθε μπουκάλι σαν να είναι κάποιος μικρός θησαυρός!

Και αυτό το κατάλαβα, όταν μου είπε ο Sylvain (ο σομελιέ) πως γνωρίζει ότι όλα τα μπουκάλια εδώ, είναι για να ανοιχτούν. Αλλά πολλές φορές στεναχωριέται, όταν πρέπει να σβήσει από τη κάρτα των κρασιών, κάποιες σπάνιες σοδειές!

Η εμπειρία

Ο Guy Savoy μου είπε, πως η μαγειρική είναι πρώτα οι μυρωδιές, στη συνέχεια μπαίνει η όραση και στο τέλος η γεύση! Γι’ αυτό και σε πολλά φαγητά, σου φέρνουν ένα ειδικό πιάτο σε σχήμα καμπάνας, που όταν με μαεστρία αποσύρουν τη καμπάνα από το πιάτο, η πρώτη αίσθηση που ενεργοποιείται είναι αυτή της όσφρησης, και μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες!!!

Έχω τόσα πολλά να πω, γι’ αυτή την γαστρονομική εμπειρία, αλλά αυτό που πραγματικά θέλω να μοιραστώ μαζί σας, είναι η ποιότητα αυτού του ανθρώπου, οπότε μοιραία αντιλαμβάνεστε την ποιότητα της δημιουργίας του.

Δεν θα παραλείψω να σας πω για τον καφέ και για το φλιτζάνι έκπληξη… Το φλιτζάνι διαθέτει διπλό πάτο, που εκεί κρύβεται ένα τελευταίο γλυκό, που ο σεφ προτείνει με τον καφέ!

Για τα πιάτα; Τι να σας πω; Τόσο ιδιαίτερα, τόσο έξυπνα αξέχαστα, μοναδικό κομμάτι το χαμόγελο της Virginia Mo. Ο σεφ θέλησε με αυτό το τρόπο, οι πελάτες του να αισθάνονται αμέσως άνετα και να τους καλωσορίζουν, όσο το πιο δυνατόν γίνεται, με το χαμόγελο. Κάθε πιάτο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό! Έτσι βρίσκουμε τις 3 αισθήσεις που χρειαζόμαστε όταν είμαστε στο τραπέζι: η όραση, η μυρωδιά και η γεύση.

[wds id=”52″]

Σας αφήνω με αυτό που μου είπε ο Guy:

Η μαγειρική είναι η τέχνη του να μετατρέπεις στη στιγμή, προϊόντα με ιστορία, σε χαρά

Και θα μου επιτρέψετε να κρατήσω μόνο για μένα την επίσκεψη του πρώτου των πρώτων GUY SAVOY στο δικό μας σπίτι, στο EVI EVANE μας.


Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *