προορισμός…γεύση!

Η πάπια έχει ένα τρυφερό και μαλακό κρέας, το οποίο απαιτεί αργό ψήσιμο. Διαλέγετε πάντα, φρέσκα μπούτια πάπιας για να τα ψήσετε στο φούρνο, στην κατσαρόλα ή ακόμα και σε ένα λαχταριστό μπάρμπεκιου. Αν θέλετε να τηγανίσετε τα μπούτια στο τηγάνι, επιλέξτε τα κονφί. Θα τα βρείτε και σε βάζα αλλά και κατεψυγμένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προτιμήστε οι πάπιες να είναι ελευθέρας βοσκής, γιατί το κρέας της θα είναι πιο αρωματικό. Να ξέρετε πως η πάπια ταιριάζει απίστευτα με γλυκά παρασκευάσματα, δηλαδή σάλτσες με μέλι ή σάλτσα σόγιας με πατάτες στο φούρνο! Απλά απολαυστικό!

Στο φούρνο
Μπορείτε να ψήσετε εύκολα την πάπια στο φούρνο με διάφορα λαχανικά. Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε ροδέλες. Βάλτε τις ροδέλες σε ένα μεγάλο ταψί. Ραντίστε με ελαιόλαδο. Βάλτε και τα μπούτια της πάπιας πάνω στα κρεμμύδια. Καθαρίστε λαχανικά της αρεσκείας σας (πατάτες, καρότα, γογγύλια), αλατοπιπερώστε τα και σκορπίστε τα ανάμεσα στα μπούτια. Προσθέστε ένα ποτήρι ζωμό κότας και ψήστε το φαγητό για 1 ½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C. Μη ξεχνάτε να προσθέτετε και λίγο νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη στεγνώσει.

Στην κατσαρόλα
Βάλτε 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο στην κατσαρόλα και μόλις κάψουν βάλτε τα μπούτια της πάπιας να τα ροδοκοκκινήσετε καλά. Προσθέτε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές και συνεχίστε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Πασπαλίστε με μια κουταλιά αλεύρι (θα βοηθήσει να δέσει η σάλτσα). Ραντίστε με μια κουταλιά λευκό ξύδι, 1 κουταλιά μέλι και αφήστε τα μπούτια να καραμελώσουν. Ρίχνετε 1 ποτήρι ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Αν θέλετε να προσθέσετε πατάτες μικρές, ολόκληρες, μπορείτε να τις ρίξετε 40 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος βρασμού του κρέατος.

Στο τηγάνι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε να ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο. Αφαιρέστε το λίπος από τα μπούτια πριν τα βάλετε στο τηγάνι. Αφήστε τα να ροδίσουν για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά (γυρίστε τα από την άλλη πλευρά στο μισό χρόνο μαγειρέματος). Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τα και αφήστε να μαγειρευτούν ακόμα για 10 λεπτά. Έτσι θα ψηθούν χωρίς να στεγνώσουν. Τέλος για να τα κρατήσετε ζεστά, βάλτε τα σε ένα πιάτο με αλουμινόχαρτο. Στο μαγειρικό λίπος που θα σας έχει μείνει, σοτάρετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τις πατάτες κομμένες σε κύβους. Αλατίστε και ρίξτε όσα αρωματικά βότανα θέλετε.

Στο μπάρμπεκιου
Τώρα που ξεκίνησαν οι ανοιξιάτικες μέρες, αν έχετε κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί να κάνετε ένα μπάρμπεκιου παρέα με φίλους. Επιλέξτε πάπια, έτσι για αλλαγή. Κάντε μια νόστιμη μαρινάδα με σάλτσα σόγιας, βαλσάμικο ξύδι, μέλι, ψιλοκομμένο σκόρδο, μερικά φύλλα θυμαριού και μια πρέζα 4 μπαχαρικών της επιλογή σας. Τοποθετήστε τα μπούτια σε ένα βαθύ πιάτο και ραντίστε τα με τη μαρινάδα. Καλύψτε το πιάτο με διάφανη μεμβράνη και αφήστε για τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Εν τω μεταξύ, φτιάξετε το μπάρμπεκιου όπως κάνετε συνήθως. Αν έχετε ηλεκτρικό μπάρμπεκιου, καλύψτε τη σχάρα με αλουμινόχαρτο. Βάλτε τα μπούτια τις πάπιας πάνω στη σχάρα και αφήστε τα για 3 λεπτά πριν τα γυρίσετε. Κλείστε το μπάρμπεκιου με το καπάκι του και μαγειρέψτε για 1 ώρα, ρίχνοντας τακτικά πάνω τους λίγο από τη μαρινάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *