προορισμός…γεύση!

Και όμως υπάρχει και αυτό! Τι ξέρετε για το άγριο σκόρδο; Να σας πω, πως το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης. Με λίγα λόγια μόνο καλό μας κάνει. Αλλά προσοχή, δεν πρέπει να καταναλώνετε και μεγάλες ποσότητες, πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό. Το φαρμακευτικό φυτό αυτό που του οποίου τα φύλλα μου θυμίζουν εκείνα του αγαπημένο μου muguet (συνήθως το αγοράζουν στη Γαλλία τη πρωτομαγιά για καλή τύχη!) έχει ένα ιδιαίτερο άρωμά γι’ αυτό και λέγετε και άγριο σκόρδο. Εκτός από τις αντισηπτικές ή καταπραϋντικές αρετές του που σας είπα, είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C. Τα φύλλα του αρχίζουν να εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου, ανάλογα με την περιοχή πριν ανθίσουν εντελώς τον Ιούνιο. Η συλλογή του γίνεται συνήθως μέχρι το τέλος της ανθοφορίας. Το θέμα είναι μετά, πως το διατηρούμε;

Στην κατάψυξη
Όπως όλα τα φρέσκα βότανα, το άγριο σκόρδο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Για αυτό, πλύνετε προσεκτικά τα φύλλα του, φροντίζοντας να μην κοπούν και να είναι ολόκληρα. Θα πρέπει να τα στραγγίσετε και να τα στεγνώσετε απαλά με ένα καθαρό πανί, πριν τα βάλετε σε μια σακούλα για κατάψυξη (όχι όλα μαζί). Το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να τα βγάζετε από την κατάψυξη όταν θα θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το άγριο σκόρδο αφού το έχετε ψιλοκόψει. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα ταψί πάνω σε μια λαδόκολλα. Βάλτε το στην κατάψυξη. Όταν παγώσει καλά, θα μπορείτε να το βάλετε έτσι όπως είναι ψιλοκομμένο σε σακούλες για κατάψυξη. Για κάτι πρωτότυπο μπορείτε επίσης να βάλετε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε παγοθήκες με ελαιόλαδο πριν το βάλετε στην κατάψυξη.

Σε πέστο
Το άγριο σκόρδο μπορεί να διατηρηθεί πολύ εύκολα μέσα σε ελαιόλαδο προετοιμάζοντας έτσι ένα νόστιμο πέστο. Ξεκινήστε πλένοντας προσεκτικά τα φύλλα για να φύγει καλά το χώμα. Στεγνώστε τα καλά με απορροφητικό χαρτί ή με ένα καθαρό πανί. Ψιλοκόψτε καλά το σκόρδο και στη συνέχεια ανακατέψτε με το ελαιόλαδο, τη τριμμένη παρμεζάνα και λίγη σκόνη αμυγδάλου. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές και λιπαρό μίγμα. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες. Αν θέλετε επίσης μπορείτε να βάλετε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Το μίγμα αυτό διατηρείτε σε ένα γυάλινο βάζο. Καλύψτε το με λίγο ελαιόλαδο για να αποφύγετε την οξείδωση. Κλείστε το καλά και βάλτε το στο ψυγείο. Συνδυάζετε τέλεια με ζυμαρικά.

Με βούτυρο
Μπορείτε με αυτή τη τελευταία τεχνική να φτιάξετε ένα ωραίο βούτυρο με το άγριο σκόρδο. Είναι παρά πολύ εύκολο να το ετοιμάσετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σύμφωνα με τις επιθυμίες σας: λεμόνι, άλλα αρωματικά βότανα, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά. Πριν ξεκινήσετε, όμως θα πρέπει να είναι το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και να έχει μαλακώσει καλά. Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα. Με αυτό το τρόπο θα είναι πιο εύκολο να δουλευτεί το βούτυρο. Πλύνετε καλά μερικά φύλλα σκόρδου απαλά. Στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτες ή με μια καθαρή πετσέτα. Ψιλοκόψτε τα φύλλα με ένα μικρό μαχαίρι. Προσθέστε τα στο βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε και με ένα πιρούνι πατήστε καλά το βούτυρο με τα φύλλα σκόρδο μέχρι να γίνει σαν κιμάς. Θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα τάπερ καλά κλειστό στο ψυγείο.

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *