προορισμός…γεύση!

Είτε για γλυκά είτε για κάποια νόστιμη ομελέτα, συνήθως έχουμε πάντα αυγά στο σπίτι μας. Ωστόσο, προσοχή το αυγό δεν είναι και ένα τόσο αθώο τρόφιμο, είναι αρκετό εύθραυστο και πρέπει να ξέρετε καλά πως να το διατηρήσετε για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Δεν αστειευόμαστε με τα αυγά γιατί είναι πολύ εύκολο να αρρωστήσουμε από αυτά. Να ξέρετε πως υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να διατηρήσετε όσο μπορείτε φρέσκα και για να μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως θέλετε και όταν θέλετε. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips για να εξοικονομήσετε ακόμα και χρόνο στην προετοιμασία τους!

Στο ψυγείο
Μία μελέτη απέδειξε πως είναι προτιμότερο να διατηρούμε τα φρέσκα αυγά στο ψυγείο. Τοποθετήστε τα στο κεντρικό ράφι του ψυγείου, ώστε να έχουν πάντα σταθερή θερμοκρασία. Οι πιο πολλοί από μας συνηθίζουν να τα βάζουν στη πόρτα του ψυγείου. Τελικά δεν είναι και μια τόση καλή ιδέα αφού ανοιγοκλείνοντας τη πόρτα δεν έχουν αυτή τη σταθερή θερμοκρασία που χρειάζονται. Συνιστάται επίσης να αφήνετε τα αυγά στη συσκευασία του (πλαστικό ή χαρτόνι) για να προστατεύονται από διάφορους κραδασμούς. Θα πρέπει, επίσης, να μη τα βάζετε δίπλα από τρόφιμα που έχουν έντονη μυρωδιά, όπως τα πράσα, τα ψάρια… για να μην μαγνητίσει το αυγό τις μυρωδιές αυτές. Αν έχετε ήδη σπάσει κάποιο αυγό και θέλατε μόνο το ασπράδι ή το κρόκο, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 2 έως και 4 ημέρες σε ένα τάπερ καλά κλειστό.

Σε θερμοκρασία δωματίου
Τα φρέσκα αυγά δεν διατηρούνται μόνο στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, σε ξηρό μέρος και αν είναι δυνατόν μακριά από το φως. Προσοχή όμως, διατηρώντας με αυτό το τρόπο τα αυγά ίσως να στεγνώσουν λίγο. Πράγματι, το νερό που περιέχει στο ασπράδι τείνει να εξατμιστεί. Αφήστε τα λοιπόν στο αρχικό τους κουτί από χαρτόνι. Θα τα προστατέψετε από τυχόν χτυπήματα. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε ειδικές θήκες για αυγά.

Στην κατάψυξη
Και όμως υπάρχει και αυτό! Για να παγώσετε ολόκληρα αυγά, χτυπήστε τα ένα-ένα με το σύρμα. Στη συνέχεια ρίξτε κάθε αυγό σε ένα αεροστεγές δοχείο. Γράψτε καλά την ημερομηνία πάνω στο δοχείο πριν το βάλετε στην κατάψυξη.  
Επίσης κατά τη διάρκεια μιας συνταγής ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μόνο το κρόκο αυγού. Μην πετάτε το ασπράδι, αλλά παγώστε το! Μπορείτε να βάλετε κάθε ασπράδι σε μια παγοθήκη. Μόλις παγώσουν καλά, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε μια αεροστεγή σακούλα για κατάψυξη. Και κάθε φόρα θα έχετε μόνο να ξεπαγώνετε τη ποσότητα που θα χρειάζεστε.
Εάν τώρα θελήσετε να παγώσετε τους κρόκους, πρέπει πρώτα να τα ανακατέψετε με λίγη ζάχαρη ή αλάτι. Διαφορετικά, οι κρόκοι θα γίνουν σαν ζελέ και θα σας είναι αδύνατο να τα μαγειρέψετε.

Πως να διατηρήσετε τα βρασμένα αυγά;
Αν σας αρέσουν πολύ τα αυγά και τυχαίνει πολλές φορές να βράζετε πολλά ή το Πάσχα που πάντα μένουν… μην πανικοβάλλεστε, μπορείτε να τα κρατήσετε έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Για να τα κρατήσετε ακόμα πιο πολύ, μην τα ξεφλουδίζετε, μόνο αν θελήσετε να τα φάτε. Κρατήστε τα στο ψυγείο όπως είναι. Εάν είναι ήδη ξεφλουδισμένα, δεν πρέπει να κρατήσετε το αυγό περισσότερο από δύο μέρες. Επίσης, μη τα βάζετε πότε σε κρύο νερό μετά το βράσιμο τους, επειδή το νερό της βρύσης μπορεί να κάνει ζημία στο κέλυφος και στο τέλος να μην έχετε ένα τόσο καλό αυγό.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *