προορισμός…γεύση!

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ;

Πώς φτιάχνω ζύμη για πίτσα μόνος μου;

Αγαπημένο φαγητό όλων των εφήβων, φοιτητών, εργένηδων και γενικώς όλων των καλοφαγάδων. Αν όμως δεν θέλεις να αρκεστείς στις έτοιμες πίτσες που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, είναι ευκαιρία να μάθει να κάνεις την δική σου. Άλλωστε, το μόνο που θα πρέπει να φτιάξεις είναι το ζυμάρι. Τα υλικά που θα απλώσεις πάνω στην ζύμη για πίτσα είναι θέμα γούστου, αλλά και προμηθειών που έχεις στο ψυγείο σου.

Τι θα χρειαστείς

Αν ξέρεις από ζύμωμα, θα χρειαστείς μόνο…γερά μπράτσα! Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις μίξερ πάγκου, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Υλικά για 4 βάσεις πίτσας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 3½ φλιτζ. τσαγιού νερό, χλιαρό
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Βάζεις σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και ρίχνει τη ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύεις με ένα πηρούνι και αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να γεμίσει μικρές φουσκαλίτσες.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζεις το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύεις και κάνεις μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί ρίχνεις λίγο λίγο το μείγμα της μαγιάς, ενώ ανακατεύεις με το χέρι σου κάνοντας κυκλικές κινήσεις από τα τοιχώματα προς το κέντρο, φέρνοντας δηλαδή το αλεύρι προς το υγρό για να ανακατευτούν. Συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να δημιουργηθεί ένα βαρύ, κολλώδες ζυμάρι αλλά ΔΕΝ ΡΙΧΝΕΙΣ άλλο αλεύρι γιατί η ζύμη σου δεν θα γίνει αφράτη.
  3. Ρίχνεις το ελαιόλαδο και ζυμώνεις με τις γροθιές σου για 5-6 λεπτά. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένα ζυμάρι ελαστικό, ίσα που να ξεκολλά από τα χέρια σου.
  4. Σκεπάζω το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνεις για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί». Ξαναζυμώνεις για άλλα 5-6 λεπτά και το αφήνεις πάλι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία για ακόμα μια φορά. Συνολικά κάνεις, τρία 5λεπτα ζυμώματα και τρία 5λεπτα ξεκούρασης.
  5. Τέλος, λαδώνεις καλά μια λεκάνη, βάζεις εκεί το ζυμάρι και σκεπάζεις με μια πετσέτα. Αφήνεις να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  6. Μεταφέρεις το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβεις σε 4-6 κομμάτια. Τα πλάθεις σε μπάλες. Πασπαλίζεις με αλεύρι ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας και βάζεις μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με τις παλάμες σου ανοίγεις τη ζύμη σε στρογγυλό χοντρό φύλλο με διάμετρο 30-35 εκ.
  7. Μπορείς να καταψύξεις τις βάσεις, τοποθετώντας τες, την μια πάνω στην άλλη, βάζοντας μια λαδόκολλα ενδιάμεσα.
Χρησιμοποιώ τη ζύμη για πίτσα

Μόλις θελήσεις να φτιάξεις την πίτσα, βγάζεις μια βάση από την κατάψυξη, απλώνεις τα υλικά που θέλεις και την βάζεις, όπως είναι, παγωμένη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220-240°C. Ψήνεις την πίτσα για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθούν τα υλικά.

Μπορείς επίσης, να φτιάξεις την ζύμη για πίτσα με όλα τα υλικά και μετά να την βάλεις στην κατάψυξη. Βάλε την σάλτσα, τα αλλαντικά, τα τυριά, τις πιπεριές σου και βάλτην στην κατάψυξη.

Όταν θελήσεις να την φας, απλά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200-220°C και την ψήνεις για 20-25 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται να την ξεπαγώσεις.


 
Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Yummy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *