προορισμός…γεύση!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Βανίλια-Υποβρύχιο: Από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές γεύσεις του καλοκαιριού είναι και η βανίλια στην κλασική αλλά και σε άλλες γεύσεις. Το μοναδικό της άρωμα, η υπέροχη γεύση και η βελούδινη υφή της μπορούν σε συνδυασμό με παγωμένο νερό να συνοδεύσουν άψογα τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού. Το λεμόνι το οποίο περιέχει, το βάζει στη κατηγορία τροφίμων που μας προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Θερμίδες ανά κουταλάκι: 80kcal

Υποβρύχιο σπιτικό

Φτιάξτε εύκολα και κάθε στιγμή το δικό σας σπιτικό υποβρύχιο, με ό,τι άρωμα σας αρέσει: βανίλια, μαστίχα ή καραμέλα! Για να φτιάξετε καραμέλα, λιώνετε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 -3  κουταλιές ζάχαρη, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα πυκνόρρευστο καφέ μείγμα που θα ρίξετε αμέσως στο κρύο σιρόπι αντί για άλλο αρωματικό.

Κορμός Μωσαϊκό: Μωσαϊκό ή αλλιώς κορμός ψυγείου, για κάποιους άλλους κορμός σοκολάτας ακόμα και λουκάνικο ή σαλάμι σοκολάτας. Όπως και να το πει κανείς πρόκειται για ένα παλιό αλλά αγαπημένο γλυκό, πανεύκολο και πολύ νόστιμο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αν παρασκευάζεται από μπισκότα ολικής αλέσεως, τότε έχει αυξημένες φυτικές ίνες, ωφελώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα του κορμού είναι το κακάο και η κουβερτούρα που περιέχει, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος και να προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Ε, όπως επίσης και καλά λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί που περιέχει αυξάνουν ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
Θερμίδες ανά 100γρ: 350kcal

Μωσαϊκό με φράουλες

Το κλασικό και αγαπημένο «μωσαϊκό» με πτι-μπερ εμπλουτίζεται με χαλβά του μπακάλη για περισσότερο σώμα και «δροσίζει» με ολόφρεσκες φράουλες για ευχάριστη αντίθεση στον ουρανίσκο. Ιδανικό γλυκό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους.

Ζελέ φρούτων: Τα ζελέ μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μας για γλυκό με πολύ χαμηλές θερμίδες. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μηδενική και η θερμιδική τους απόδοση χαμηλή, ιδιαίτερα αν επιλέξουμε ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη. Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια φρέσκων φρούτων και έτσι να αυξήσουμε την θρεπτική του αξία. Τα φρούτα θα μας προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία χαρίζουν υγεία και ευεξία στον οργανισμό.
Θερμίδες ανά 100γρ: 59 – 120kcal (ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής)

Διπλό ζελέ βανίλια-φράουλα

Δροσερό και πανεύκολο είναι το τέλειο επιδόρπιο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αν έχετε μεγάλη φόρμα μπορείτε να φτιάξετε μια δόση κρέμας και 2 δόσεις ζελέ διαφορετικού χρώματος και γεύσης, π.χ. φράουλα-ανανά.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΝΑΚ

Μπάρες δημητριακών: είναι ένα σνακ με γλυκιά γεύση που μπορεί να βρίσκεται πάντα μαζί μας. Όσον αφορά στην επιλογή της μπάρας, προτιμούμε ολικής αλέσεως, καθώς τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας. Μια μπάρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση λίπους, σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και τον καρκίνο, αλλά και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης μπορεί να περιέχει νιφάδες σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά.
Θερμίδες ανά μπάρα: 90kcal

Μπάρες με βρώμη, μπανάνες και φραμπουάζ

Τις μπάρες αυτές τις φτιάχνω πάρα πολύ συχνά γιατί τις αγαπάνε τα παιδιά μου. Πολλές φορές προσθέτω και ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) για περισσότερη ενέργεια.

Ξηροί καρποί: Μπορείτε να τους έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε. Για παράδειγμα 12-13 αμύγδαλα περιέχουν 100 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες όπου θα σας χορτάσουν επαρκώς μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος. Μην ξεχνάτε να προτιμάτε πάντα τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.

Φρούτα: Αναμφίβολα, τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές και χορταστικές επιλογές που μπορούμε να έχουμε πριν από τα κύρια γεύματα καθώς μας εφοδιάζουν άμεσα με ενέργεια και πολύτιμες βιταμίνες. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με την φλούδα – πάντα καλά πλυμένα- καθώς θα σας παρέχουν ένα σημαντικό ποσό φυτικών ινών.
(Θερμίδες ανά φρούτο: 60kcal)

Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, πεπόνι και μέντα

Για ωραία εμφάνιση, κόβουμε τη σάρκα του καρπουζιού και του πεπονιού με το ειδικό μικρό σκουπ που κόβει μικρές ολοστρόγγυλες μπάλες.

Χυμοί: Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας επιβάλλουν τη συχνή ενυδάτωση. Εύκολες, γρήγορες και ταυτόχρονες απολαυστικές δροσιστικές προτάσεις εκτός από το αγαπημένο μας νερό είναι και οι χυμοί. Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Όταν επιλέγουμε τυποποιημένους χυμούς, ανάλογα με την κατηγορία που θα καταναλώσουμε μπορεί να λάβουμε αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς υπάρχουν κατηγορίες με προστιθέμενη ποσότητα γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης.
(Θερμίδες ανά 330ml: 120kcal)

Λεμονάδα κεράσι – Cherry Lemonade

Μια κατακόκκινη λεμονάδα με κεράσια που μπορείτε να φτιάξετε και να διατηρήσετε στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσετε και για cocktails.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *