προορισμός…γεύση!

Όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι, το ρολό χοιρινό είναι μια καλή και πολύ εύκολη λύση, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές το προτιμάμε. Όσον αφορά το κομμάτι του κρέατος που θα επιλέξετε, μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να σας προτείνει κάποιο. Αν δε θέλετε να έχει πολύ λίπος καλό είναι να προτιμήσετε το φιλέτο. Τώρα, όσον αφορά τον τρόπο ψησίματος, σας έχω πολλές λύσεις για να παραμείνει μαλακό και να μη στεγνώσει. Μπορείτε είτε να το ψήσετε στον φούρνο είτε στην χύτρα αν το θέλετε πολύ μαλακό. Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να το γεμίσετε με τυρί και μπέικον. Ακόμη και το κατεψυγμένο χοιρινό, αν το μαγειρέψετε σωστά γίνεται πολύ νόστιμο και μαλακό.

Στο φούρνο

Μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο ρολό με μανταρίνι. Ψιλοκόψτε 1-2 κρεμμύδια, βάλτε τα σε ένα πυρέξ και τοποθετήστε από πάνω το κρέας. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και καλύψτε το με μουστάρδα, ανακατεύοντας καλά το κρέας για να πάει παντού. Για επιπλέον γεύση μπορείτε να ρίξετε από πάνω ό,τι καρυκεύματα και μπαχαρικά θέλετε. Τέλος, προσθέστε στο πυρέξ ½ ποτήρι νερό. Για περίπου 1,5 κιλό κρέας ψήνετε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Αν θέλετε συνοδεύετε το κρέας με πατάτες και καρότα.

Εάν δεν σας αρέσει η μουστάρδα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Καλό θα ήταν όμως να σκεπάσετε το κρέας με λίγο αλουμινόχαρτο για να ψηθεί σωστά.

Μία άλλη εκδοχή είναι να φτιάξετε το χοιρινό γεμιστό με τυρί έμενταλ και μπέικον. Κόψτε το ψητό σας σε φέτες, προσέχοντας να μην τις κόψετε τελείως καθώς θα πρέπει να παραμείνουν ελάχιστα ενωμένες μεταξύ τους. Τοποθετείτε ανάμεσα στις φέτες ένα κομμάτι τυρί και μια φέτα μπέικον. Έπειτα, δένετε το χοιρινό καλά με ένα σκοινί και το βάζετε σε ένα ταψί. Ρίχνετε ελαιόλαδο και ½ ποτήρι λευκό κρασί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Για 1 κιλό κρέας, θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα ψησίματος. Τέλος, κόβετε το κρέας και το σερβίρετε μαζί με τον ζωμό του.

Για κάτι διαφορετικό

Μπορείτε να μαγειρέψετε το χοιρινό στη κατσαρόλα. Με τον τρόπο αυτό θα καταλήξετε με ένα πολύ μαλακό κρέας. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε το χοιρινό μαζί με λαχανικά αφήνοντας το να σιγοβράσει αργά. Κόψτε 1 κρεμμύδι και 1 καρότο σε φέτες. Έπειτα, ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το χοιρινό στην κατσαρόλα και αφήστε το να πάρει λίγο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σβήστε το κρέας με ½ ποτήρι λευκό κρασί και ½ ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μια πρώτη βράση, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Μόλις βράσει το κρέας βγάλτε το από την κατσαρόλα και αφήστε το για λίγο πάνω σε αλουμινόχαρτο. Κόψτε το σε φέτες και απολαύστε το!

Αν σας έχει περισσέψει κάποιο κομμάτι στη κατάψυξη το οποίο θέλετε να μαγειρέψετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι το κατεψυγμένο κρέας τείνει να βγάζει πολύ νερό όταν μαγειρεύεται γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην ξεραθεί. Πριν το βάλετε στο φούρνο προσθέστε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε για περίπου 3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C. Καλό θα ήταν να ελέγχετε το ψητό με ένα θερμόμετρο: η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 65°C όταν ψήνεται. Μια άλλη λύση είναι επίσης να το σιγοβράσετε σε κατσαρόλα για 1½ ώρα (για 1½ κιλό κρέας) μέσα σε γάλα μαζί με λαχανικά της επιλογής σας.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *