προορισμός…γεύση!

Στο internet, πλέον, και πιο συγκεκριμένα στο facebook και το Instagram, βλέπω όλο και περισσότερους να βγάζουν και να ανεβάζουν φωτογραφίες από νόστιμα φαγητά και λαχταριστά γλυκά!
Μιας και η εμπειρία μου από τέτοιες φωτογραφίες είναι πλέον αρκετή, αφού βγάζω καθημερινά, μπορώ να σας πω, πως δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Ειδικά για τους ερασιτέχνες. Παρόλα αυτά, με τον καιρό, και πλάι σε έμπειρους φωτογράφους, έμαθα κάποια «κολπάκια» για να μπορώ να βγάζω «αξιοπρεπείς» φωτογραφίες!
Για αρχή να ξέρετε πως πρέπει να αντιμετωπίσετε το πιάτο σας σαν να είναι κάτι το μοναδικό. Μετά από πολλές ώρες στη κουζίνα, και αφού φτιάξατε ένα τόσο λαχταριστό και νόστιμο γλυκό που θα ζήλευε ο καθένας, θέλετε  με υπερηφάνια να το αποθανατίσετε και να μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Ξεκινήστε από το πιάτο… Είναι πολύ καθοριστικό να επιλέξετε ένα πιάτο που να ταιριάζει χρωματικά με το φαγητό. Αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα αλλά και τα εντελώς λευκά. Εφόσον δεν έχετε τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό, το πιθανότερο είναι, σε ένα έντονο πιάτο το φαγητό να «χαθεί» (ειδικότερα αν έχει πολλά χρωματιστά υλικά) και σε ένα λευκό, να δημιουργηθεί «τρύπα». Όταν λέω «τρύπα» εννοώ να υπερφωτιστεί το λευκό πιάτο και να «εξαφανιστεί», με αποτέλεσμα να δείχνει το φαγητό ότι στέκει «μόνο» του επάνω σε ένα τραπέζι.

Στολίστε το φαγητό… Σερβίρετε το φαγητό σε ένα πιάτο αλλά μην υπερβάλετε στην ποσότητα. Δεν χρειάζεται να ξεχειλίζει το πιάτο για να φαίνεται λαχταριστό. Συγκεντρώστε το στο κέντρο, αφήνοντας καθαρή την περιφέρεια. Με εξαίρεση τις σούπες, προσπαθήστε να δώσετε ύψος στο φαγητό και να μη φαίνεται «πατημένο». Στολίστε το με φρέσκα μυρωδικά… Ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή δεντρολίβανο είναι αρκετό για να «ζωντανέψει» τη φωτογραφία.

Δημιουργείστε το κατάλληλο ντεκόρ… Ένα ωραίο τραπεζομάντηλο, κάποιο κουταλάκι που μπορεί να βρίσκεται δίπλα ή και μέσα στο πιάτο, κάποια φρούτα σκορπισμένα, μια ωραία πετσέτα φαγητού και γενικότερα ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τη φωτογραφία για να δείχνει «γεμάτη».

Φωτισμός… Το μεγάλο όπλο… Το φως παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λήψη. Το καλύτερο θα ήταν να φωτογραφίζετε σε φυσικό, φως ημέρας. Μη διστάσετε να μετακινήσετε το πιάτο ή ακόμη και να το βγάλετε στο μπαλκόνι προκείμενο να πετύχετε το φως. Αν η κουζίνα σας έχει χαμηλό φωτισμό, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το φλας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα έμμεσο φως π.χ. ένα μικρό φωτιστικό που θα «στοχεύει» στο πιάτο. Και φυσικά, δοκιμάστε διάφορες γωνίες λήψεις. Δεξιά, αριστερά, κάτοψη (εν ανάγκη, ανεβείτε σε μια καρέκλα).
Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται δύσκολο αλλά αν προσπαθήσετε λίγο, σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχετε άψογες φωτογραφίες.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *