προορισμός…γεύση!

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη για την οποία γίνεται πολύς λόγος, τα τελευταία χρόνια. Όπου καν κοιτάξουμε βλέπουμε πολλά προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», αλλά και διάφορες δίαιτες οι οποίες στηρίζονται πάνω σ’ αυτό! Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη των δημητριακών και βρίσκεται στο κριθάρι, τη σίκαλη και φυσικά το σιτάρι αλλά και σε όλα τα τρόφιμα που βασίζονται στα δημητριακά. Αλεύρι, ζυμαρικά, σιμιγδάλι, αρτοσκευάσματα.
Σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, που έχουν δυσανεξία ή που πάσχουν από κάποια ασθένεια που έχει σχέση με τη γλουτένη, μεταφράζεται από διάφορα συμπτώματα όπως πεπτικές διαταραχές (φούσκωμα, πόνο, διάρροια …), αλλά και κόπωση, και μερικές φορές ακόμη και ένα αίσθημα ανεξήγητης κατάθλιψης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι (είτε έχουν δυσανεξία στη γλουτένη είτε όχι) προτιμούν να κάνουν τη δίαιτα αυτή: ελπίζοντας να βελτιώσουν τα δυσάρεστα συπτώματα.
Το γεγονός ότι δημιουργεί προβλήματα η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που την περιέχουν.

Το ρύζι
Το ρύζι είναι ένα δημητριακό από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως και δεν περιέχει ίχνος γλουτένης! Και όταν σας λέω “πιο διαδεδομένο παγκοσμίως “, εννοώ για 490 εκατομμύρια τόνους που τρώμε κάθε χρόνο σε όλον τον πλανήτη.
Είτε σκληρό, τρυφερό, άγριο, στρογγυλό ή λευκό, το ρύζι είναι πράγματι ένα πλούσιο δημητριακό: σε νερό, σε υδατάνθρακες, σε φώσφορο, σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε ίνες, σε πρωτεΐνες … αλλά όχι σε γλουτένη!
Και ειλικρινά, με το ρύζι αλλά και το ρυζάλευρο, μπορείτε να φτιάξετε πολλά και διάφορα φαγητά με τις τόσες πολλές ποικιλίες και συνταγές. Δεν έχετε λοιπόν δικαιολογία για να μην μαγειρέψετε έστω 2 φόρες τη βδομάδα ρύζι.

Το καλαμπόκι
Άλλο ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη 100% που βρίσκεται στο εμπόριο σε πολλές μορφές. Εκτός από τα παραδοσιακά καλαμπόκια που τα ψήνουμε και τις κονσέρβες καλαμποκιού που είναι ιδανικές για σαλάτες, μπορείτε να βρείτε αλεύρι καλαμποκιού, σε αραβοσιτάλευρο ή πολέντα, σε αραβόσιτο (Maizena), καλαμποκίσιες γκοφρέτες για σνακ και φυσικά να μη ξεχνάμε το υπέροχο ποπ κορν!

Η Σόγια
Η σόγια είναι ένα φυτό της οικογένειας των οσπρίων, γνωστή στους φίλους μας τους χορτοφάγους. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα, οι κόκκοι της (κίτρινοι, μαύροι ή πράσινοι) έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και καθόλου γλουτένη.Αν πριν από μερικά χρόνια η σόγια καταναλωνόταν αποκλειστικά από χορτοφάγους, σήμερα έχει κατακτήσει τον πλανήτη με τα υποπροϊόντα της που βρίσκουμε διαθέσιμα ακόμα και στο πιο απομακρισμένο χωριουδάκι. Γάλα σόγιας, αλεύρι, τα επιδόρπια και ποτά σόγιας (φυσικά ή αρωματισμένα), σάλτσες, το σογιέλαιο … για να μην αναφέρω το τόφου, ένα τυρί 100% φυτικό, αλλά εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Το Κεχρί
Το κεχρί είναι ένα δημητριακό της οικογένειας Poaceae, πολύ δημοφιλές στην Αφρική και στην Ασία και που ήταν πολύ γνωστό και στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, πριν αντικατασταθεί από το σιτάρι, το ρύζι και τις πατάτες.
Σχεδόν καθόλου αλλεργιογόνο και χωρίς γλουτένη το κεχρί είναι ένα δημητριακό που πιστεύω πως θα επιστρέψει γρήγορα και στην Ευρώπη αφού είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία στο στομάχι! Το κεχρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και μαγειρεύεται εύκολα. Στο εμπόριο, βρίσκεται σε μορφή σπόρων ή νιφάδων, που μπορούν να μαγειρευτούν όπως το σιμιγδάλι!

Το φαγόπυρο
Προέρχεται από τη βορειοανατολική Ασία και ανήκει στην οικογένεια των Polygonaceae. Το φαγόπυρο δεν είναι  «αληθινό» δημητριακό αλλά ένα ψευτο-δημητριακό!Το φαγόπυρο είναι γνωστό και ως «μαύρο σιτάρι» ή «σιτάρι της Τουρκίας» και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε φυτικές πρωτεΐνες και σε ασβέστιο.Παρόλο που τις πιο πολλές φορές το φαγόπυρο το χρησιμοποιούμε ως αλεύρι, σας προτείνω να το δοκιμάσετε και σε σπόρους για να κάνετε ένα ωραίο κουσκούς.

Η βρώμη
Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και δεν περιέχει γλουτένη. Εξαιτίας των ωφέλιμων επιπτώσεών της στην υγεία, όπως η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, η βρώμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.Η βρώμη συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Το πίτουρο βρώμης (αποτελείται κυρίως από το πλούσιο σε ίνες εξωτερικό φλοιό των κόκκων) καταναλώνεται συχνά ξεχωριστά σε διάφορες συνταγές, σε μούσλι ή σε αρτοσκευάσματα.

Η κίνοα
Η κίνοα είναι ένα δημοφιλές δημητριακό (ή θα έλεγα ένα ψευδό-δημητριακό, το οποίο μαγειρεύεται και τρώγεται σαν δημητριακό). Είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες και περιέχει τα 8 απαραίτητα αμινοξέα (ιδανικό για χορτοφάγους ή ανθρώπους που δεν καταναλώνουν κρέας και θέλουν να καλύψουν την έλλειψη πρωτεΐνης. Πολύ πλούσιο σε σίδηρο και σε βιταμίνες (ειδικά της ομάδας Β).
Στη Γαλλία, θα βρείτε κυρίως τρία είδη: λευκό, μαύρο και κόκκινο. Να ξέρετε πάντως πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο πιο πικάντικη είναι η γεύση του!

Ο αμάραντος
Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται πολύ στο Μεξικό και δίνει κόκκινα λουλούδια από τα οποία παίρνουν τους σπόρους και φτιάχνουν αλεύρι.Εκτός φυσικά από το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη, θα πρέπει να ξέρετε ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, σε ασβέστιο και σε σίδηρο, ο αμάραντος είναι ένα δημητριακό που μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τον διαβήτη, τα διάφορα προβλήματα μνήμης, την χοληστερόλη και την κατάθλιψη.
Έτσι λοιπόν αν θέλετε να νιώσετε καλά και να βρείτε το χαμόγελο σας , μην διστάσετε να δοκιμάσετε αμάραντο!

Το σόργο
Το σόργο είναι ένα σούπερ-φυτό, που βρίσκετε στη γη εδώ και χιλιάδες χρόνια, και έχει την ιδιαιτερότητα να φυτρώνει σε σχεδόν όλους τους τύπους εδαφών… ακόμη και το πιο άγονο. Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στην Κίνα και στην Αφρική, τα δημητριακά από τους σπόρους σόργου, είναι το τρίτο δημητριακό το πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο μετά το ρύζι και το σιτάρι.

Το Τεφ
Προέρχεται από την Αιθιοπία, το τεφ (μερικές φορές γνωστό ως νάνο σόργο) δεν είναι τόσο γνωστό όπως η κίνοα ή το φαγόπυρο, αλλά αρχίζει και εμφανίζεται όλο και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό. Το τεφ είναι ένα δημητριακό που είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο των ορυκτών και των βιταμινών, δεν περιέχει γλουτένη… για να μην αναφέρουμε ότι το τεφ είναι πολύ εύκολο να μαγειρευτεί!Μπορείτε να το μαγειρέψετε σε μορφή σιμιγδαλιού, αλλά οι κόκκοι του μπορούν επίσης να συνδυαστούν σε μια γλυκιά συνταγή.

Το φονίο (fonio)
Όπως και το τεφ , το fonio είναι ένα αφρικανικό δημητριακό που αναπτύσσεται εύκολα ακόμη και σε φτωχά, άνυδρα εδάφη. Γι’ ‘αυτό το βρίσκουμε και στην σαβάνα, όπως στη Γουινέα ή στο Μάλι!
Στη Γαλλία, πωλείται κυρίως σε ειδικά παντοπωλεία ή σε βιολογικά καταστήματα. Φυσικά, όπως και το τεφ ή η κίνοα , το fonio χαρακτηρίζεται από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του (πρωτεΐνες, μέταλλα, ίνες και βιταμίνες) και την απουσία γλουτένης. Το δημητριακό αυτό  καταναλώνεται κυρίως από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, στους διαβητικούς ή στους υπέρβαρους.

2 Comments

  1. Πολύ καλό

  2. Овес содержит глютен, на упаковке овсяных хлопьев написано: «содержит глютен». Статья переведена коряво: как например понять выражение «почти аллергенное и безглютеновое пшено»?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *