προορισμός…γεύση!

Το ψήσιμο στα κάρβουνα απογειώνει τη γεύση των υλικών. Αν λοιπόν το κάνει τόσο άνετα με τις μπριζόλες και τα σουβλάκια, γιατί να μην το κάνει και με τα λαχανικά; Δείτε λοιπόν πώς θα ψήσετε τέλεια τα λαχανικά και να αντικαταστήσετε μια τυπική ωμή σαλάτα με ένα μείγμα ψητών λαχανικών που θα μεταμορφώσει το γεύμα σας.

Οι 8 συμβουλές μου για τέλειο αποτέλεσμα
1. Πάντα αλείφω τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο για να τα προστατέψω από το κάψιμο και για να ψηθούν ομοιόμορφα.
2. Τα πασπαλίζω με αλάτι για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, για νοστιμιά και δεύτερον, γιατί το αλάτι τα βοηθά να αποβάλλουν την υγρασία τους και να εκλυθούν τα σάκχαρα, ώστε να λαχανικά να καραμελώσουν και άρα να νοστιμίσουν περαιτέρω. Προτιμώ το χονδρό, θαλασσινό αλάτι ή τον ανθό αλατιού.
3. Φτιάχνω θράκα μέτρια προς δυνατή γιατί η πολύ δυνατή φωτιά θα κάνει τα ευαίσθητα λαχανικά να πικρίσουν, να καούν εξωτερικά και να μείνουν ωμά στο εσωτερικό.
4. Τα ψήνω σε σχολαστικά καθαρισμένη σχάρα. Απλώνω τα λαχανικά εκεί σε μονή στρώση και τα μακρόστενα κομμάτια κάθετα στις γρίλιες για να μην πέσουν στα κάρβουνα.
5. Γυρίζω τα λαχανικά με μια τσιμπίδα: τα πιάνω με αυτήν στο κέντρο τους που είναι παχύτερο, για να μην κοπούν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις γυρίζω τα λαχανικά μόνο μία φορά.
6. Τα κολοκυθάκια και τα σπαράγγια τα βγάζω από τη φωτιά όταν γίνουν τραγανά εξωτερικά. Ετσι κι αλλιώς το ψήσιμό τους θα συνεχιστεί λίγα λεπτά ακόμα αφού απομακρυνθούν από τη σχάρα. Τα λαχανικά όπως οι μελιτζάνες και οι πιπεριές ψήνονται καλά, μέχρι να μαλακώσουν πλήρως επάνω στη σχάρα.
7. Μόλις ψήσω τα λαχανικά τα δοκιμάζω για αλάτι όσο είναι ακόμα καυτά, για να το απορροφήσουν.
8. Δεν φοβάμαι τους πειραματισμούς και σας συμβουλεύω το ίδιο! Δοκιμάστε να ψήσετε όποιο λαχανικό θέλετε, ακόμη και λαχανάκια Βρυξελλών ή τρυφερές καρδιές μαρουλιού!

3 Μικρά μυστικά για την τέλεια ψητή σαλάτα
• Βάλτε κάτι πικάντικο στη σαλάτα! Ένα «δυνατό» τυρί κάνει θαύματα: μπλε τυριά, πικάντικη φέτα, μια δυνατή παλαιωμένη γραβιέρα, μια αυθεντική παρμεζάνα, ένα κρασοτύρι, ένα πιπεράτο λαδοτύρι. Όλα αυτά συνδυάζονται εκπληκτικά με την καπνιστή γεύση του ψητού λαχανικού στη σαλάτα.
Η αντίθεση μαλακού-τραγανού: Δώστε στις ψητές σαλάτες την αντίθεση τρυφερού-τραγανού, προσθέτοντας καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ψητές φέτες ή κρουτόν ψωμιού, τραγανό μπέικον κ.ά.
Κάντε τη σαλάτα φαγητό! Ανακατέψτε τη σαλάτα με κάτι αμυλώδες όπως βραστά ζυμαρικά ή πατάτες (επίσης ψημένες στα κάρβουνα), πλιγούρι, κουσκουσάκι ή φέτες ψωμιού στα κάρβουνα, κομματιασμένες σε κρουτόν.

Με τι ντρέσινγκ;
Ίσως η βασικότερη λεπτομέρεια είναι η σωστή σάλτσα. Τα υλικά που συνδυάζω είναι λίγα και απλά: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καλό ξίδι, αλάτι και πιπέρι, ολόφρεσκα μυρωδικά. Μπορώ βέβαια να τα εμπλουτίσω με δροσερό γιαούρτι, τυριά όπως φέτα, μπλε τυριά και πικάντικα κίτρινα.

Οι αγαπημένες μου ψητές σαλάτες
Σαλάτα με ψητά κρεμμύδια και παλαιωμένη γραβιέρα:
Ξεφλουδίζω μεγάλα ξερά κρεμμύδια και τα κόβω σε χοντρές στρογγυλές φέτες. Τις αλείφω με λίγολάδι, αλατοπιπερώνω και τις ψήνω σε μέτρια προς δυνατή θράκα για 20 λεπτά, γυρίζοντας μερικές φορές μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ψήνω στη σχάρα και μερικές φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν και τις αλείφω αμέσως με μια κομμένη σκελίδα σκόρδου για να τις αρωματίσω. Μετά  τις σπάζω σε μέτρια κομμάτια. Βάζω τα ψητά κρεμμύδια σε ένα μπολ και ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και λίγοκαλό ξίδι. Προσθέτω τα κομμάτια ψωμιού, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μερικές φέτες τηγανισμένο μπέικον, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικές«φλούδες» παλαιωμένη κρητικής γραβιέρας που θα κόψω με το πίλερ των λαχανικών.

Σαλάτα με καρδιές μαρουλιού και σάλτσα τυριού: Φτιάχνω πρώτα τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ γιαούρτι, κάποιομπλε τυρί, λίγο γάλα, σκόρδο, ξερό κρεμμύδι, ελάχιστο χυμό λεμονιού καιαλατοπίπερο, μέχρι να φτιάξω μια λεία σάλτσα που θα βάλω στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει. Μετά, λαδώνω 2 – 3 καρδιές μαρουλιού, τις αλατοπιπερώνω και τις ψήνω σε μέτρια προς δυνατή θράκα για 5 λεπτά, μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να μαραθούν και να ροδίσουν. Τις περιχύνω με το ντρέσινγκ και τις σερβίρω.

Κρεμμύδια με βαλσαμικό ξίδι: Κόβω χοντρές στρογγυλές φέτες κρεμμυδιών, τις περνάω από μεταλλικά σουβλάκια, τις αλείφω με λάδι και τις ραντίζω με βαλσαμικό ξίδι. Τις ψήνω για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή θράκα και τις σερβίρω αμέσως, ραντισμένες με λίγο ακόμα λάδι και βαλσαμικό ξίδι και πασπαλισμένες με φρέσκο θυμάρι και αλατοπίπερο.

Κρεμμύδια με δεντρολίβανο: Κόβω στη μέση μπόλικα ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και τα ανακατεύω μελάδι, κόκκινο ξίδι, αλάτι, πιπέρι και φύλλα από φρέσκο δεντρολίβανο. Τα τυλίγω σε δόσεις σε κομμάτια από αλουμινόχαρτο και ψήνω τα πακέτα για 30 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή θράκα. Μετά, ξετυλίγω τα πακέτα και ψήνω τα κομμένα κρεμμύδια απευθείας στη θράκα για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρω με αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο.

Καλαμπόκια με αρωματικό βούτυρο: Παίρνω μαλακωμένο βούτυρο (όχι λιωμένο) και το ανακατεύω σε ένα μπολ με ψιλοκομμένο μαϊντανό, καυτερή πάπρικα, αλάτι και κοπανισμένο κόλιανδρο. Τυλίγω το μαλακό αυτό μείγμα σε ρολό, μέσα σε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και το τυλίγω σε καραμέλα. Το βάζω στο ψυγείο για να παγώσει και να σφίξει καλά. Μετά, βράζω μερικά καλαμπόκια για 2 λεπτά σε ζεματιστό νερό και στη συνέχει τα στραγγίζω, τα αλείφω με λίγο σκέτο βούτυρο και τα αλατοπιπερώνω. Τα ψήνω για 5 λεπτά με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρω καυτά, κόβοντας στο καθένα 1 – 2 φέτες από το παγωμένο ρολό αρωματικού βουτύρου, το οποίο θα λιώσει επάνω στα καυτά καλαμπόκια.

Διάφορες ψητές πιπεριές: Παίρνω διάφορες χρωματιστές πιπεριές (Φλωρίνης, πράσινες στρογγυλές και κέρατο, κίτρινες και πορτοκαλί), τις αλείφω με λάδι και βαλσαμικό ξίδι και τις αλατοπιπερώνω. Τις ψήνω για 10 λεπτά με τακτικά γυρίσματα, τις καθαρίζω από σπόρια και μεμβράνες και τις κομματιάζω. Τις ανακατεύω, τις ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρω.

Τσακώνικες μελιτζάνες γλασέ με σουσάμι και μέλι: Κόβω κατά μήκος μερικές τσακώνικες μελιτζάνες, χαράζω χιαστί τις κομμένες επιφάνειες και τις αλείφω με ένα μείγμα από μέλι, σάλτσα σόγιας, τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, μουστάρδα, λιωμένο σκόρδο και λίγο ξίδι. Τις ψήνω για 10 λεπτά γυρίζοντάς τις, μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τις σερβίρω πασπαλισμένες με αλάτι και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.

Ψητές φέτες μελιτζάνας με σάλτσα ταχινιού: Κόβω μέτριες στρογγυλές φέτες από μελιτζάνες φλάσκες και τις λαδώνω. Τις ψήνω για 8 λεπτά, γυρίζοντάς τις μία φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις περιχύνω με ένα μείγμα από ταχίνι (αραιωμένο με λίγο νεράκι), χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ψητές ντομάτες με μοτσαρέλα κα σκορδόψωμο: Ψήνω μερικές ντομάτες κομμένες σε χονδρές φέτες, για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Μετά ψήνω φέτες ψωμιού, τις οποίες έχω αλείψει με λάδι, και αμέσως τρίβω με κομμένες σκελίδες σκόρδου. Βάζω τις ντομάτες επάνω στις φέτες και συμπληρώνω με φρέσκα φύλλα βασιλικού, φέτες μοτσαρέλας και ελαιόλαδο.

Ανάμεικτη σαλάτα με φέτα: Ψήνω διάφορα λαχανικά στο γκριλ (ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καλαμποκάκια, καρδιές μαρουλιού, κρεμμύδια), τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο, κόκκινο ξίδι και αλατοπίπερο. Ρίχνω και μπόλικη φέτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια σαν ζάρια, ανακατεύω απαλά και σερβίρω.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *