προορισμός…γεύση!

Prep Time 35 λεπ Cook Time 35 λεπ Total Time 1 ώρα 10 λεπτά. Servings: 40

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

Για το σιρόπι

Για το στόλισμα

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για το σιρόπι

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα

  1. Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.

  3. Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

  4. Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 - 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.

  5. Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα και λίγο σουσάμι και περιχύνω με το μέλι.

Keywords: μελομακάρονα

User Reviews

5 out of 5
2 Customer Ratings
5 Stars
2
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Ελενα Χιωτη

    Κα Νικολαου Καλές γιορτές με υγεία και επιτυχίες
    Θέλω να ρωτήσω αν κάνω το σιρόπι των σιμιγδαλένιων για τα μελομακάρονα τα κλασικα θα έχει διαφορά γιατί δεν τρώμε ζαχαρι αλλά μέλι Ευχαριστώ

  2. vpapakir_s3u92yp9

    Supreme

  1. Ελενα Χιωτη

    Κα Νικολαου Καλές γιορτές με υγεία και επιτυχίες
    Θέλω να ρωτήσω αν κάνω το σιρόπι των σιμιγδαλένιων για τα μελομακάρονα τα κλασικα θα έχει διαφορά γιατί δεν τρώμε ζαχαρι αλλά μέλι Ευχαριστώ

  2. vpapakir_s3u92yp9

    Supreme