προορισμός…γεύση!

Μη σας ξεγελάει το όνομα της… Δεν είναι αγκινάρα και δεν μας έρχεται από την Ιερουσαλήμ… Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και είναι από τα περίεργα λαχανικά που αν και το σχήμα του μοιάζει με ρίζα τζίντζερ, το όνομά της, σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι, πως αυτό το «μυστηριώδες» λαχανικό ήταν η βάση της διατροφής του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως γιατί η καλλιέργειάς της ήταν αρκετά εύκολη και ως λαχανικό ήταν πολύ θρεπτικό με μια λεπτή και γλυκιά γεύση που θυμίζει την αγκινάρα (εδώ «κολλάει» και το όνομά της)!
Το ροζ, κίτρινο ή μωβ χρώμα της, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μπορεί να έχει αρκετές αποχρώσεις, αλλά μέσα της κρύβει μια κρεμώδης, νόστιμη και ελαφρώς γλυκιά σάρκα που μαγειρεύετε πολύ εύκολα. Στην Ελλάδα, θα έλεγα, πως είναι πολύ δύσκολο να βρείτε αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Πάντως, αν κατά τύχη βρείτε, μη το σκεφτείτε καθόλου… αγοράστε τες!
Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ αποδεικνύεται πολύ καλός σύμμαχος για τη σιλουέτα μας. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι μέτριος και το καλό είναι πως σου δίνει γρήγορα, την αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει μια διαλυτή φυτική ίνα, την ινουλίνη, γνωστή για τη δράση της καλής υγείας του εντέρου. Επίσης, η ινουλίνη προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, διατηρώντας έτσι μια υγιή εντερική χλωρίδα. Δεν περιέχει άμυλο, καλό για όσους έχουν διαβήτη και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, μετάλλων (ιδιαίτερα καλίου) και ιχνοστοιχείων.
Θα τη βρείτε από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο. Να ξέρετε πως οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ τείνουν να στεγνώνουν και χάνουν πολύ γρήγορα την υγρασία τους. Επομένως, μην τις αφήνετε πολλές μέρες εκτός ψυγείου. Κλείστε τες σε πλαστική σακούλα και διατηρήστε τες ως και μια εβδομάδα, στο συρτάρι του ψυγείου.
Τρώγονται ζεστές και κρύες, αλλά πάντα μαγειρεμένες! Ωστόσο, είναι εύκολο να τις μαγειρέψετε. Στη κατσαρόλα με βραστό νερό ή σε αρωματικό ζωμό, ή σε μια σάλτσα με λευκό κρασί. Στο τηγάνι, σοταρισμένες μαζί με λίγο βούτυρο, αλλά και στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά.
Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ με καθαρό νερό και να την καθαρίστε προσεκτικά. Η φλούδα της είναι βρώσιμη αλλά αν αποφασίσετε να την κρατήσετε, να ξέρετε πως θα είναι πιο έντονη η γεύση της. Αν τις καθαρίσετε θα πρέπει να τις βάλετε αμέσως σε νερό με λίγο λεμόνι, (όπως κάνουμε και με τις αγκινάρες) γιατί μαυρίζουν γρήγορα.
Στη συνέχεια, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Ζεστές και κομμένες σε φέτες σε μια σαλάτα, μερικές σταγόνες βινεγκρέτ μουστάρδας, είναι απλά θεϊκές. Μπορείτε επίσης να τις σοτάρετε με σκόρδο και με μαϊντανό, να τις σιγοβράσετε με ένα ξερό κρεμμύδι, σε πουρέ, σούπα, στο φούρνο, ή ακόμα και τάρτα! Η επιλογή είναι μεγάλη με πολλούς συνδυασμούς. Συνοδεύουν πολύ καλά το χοιρινό και το λευκό κρέας, αλλά ταιριάζουν τέλεια και με φουα γκρά ή τρούφες.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *