προορισμός…γεύση!

Άνοιξιάτικο φρούτο που τον Μάιο ξεκινά να κάνει την εμφάνισή του στους πάγκους της λαϊκής. Πικάντικα αλλά γλυκά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Προέρχεται από τα άγρια, αειθαλή τροπικά δάση της νότιας Κίνας, απ’ όπου αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πότε τα συλλέγουμε
Η συγκομιδή ξεκινά από τον Μάιο και οι καρποί είναι, εξωτερικά, κίτρινα έως πορτοκαλί με μια φλούδα ομαλή. Η σάρκα τους είναι, είτε λευκή, είτε χρυσοκίτρινη, ανάλογα με την ποικιλία. Κάθε καρπός περιέχει 3-5 μικρά κουκούτσια, τα οποία είναι μη βρώσιμα αφού περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Τι μας προσφέρουν
Τα μούσμουλα έχουν λίγες θερμίδες (47 ανά 100 γρ.). Παρ’ όλα αυτά είναι πλούσια σε πηκτινή. Η πηκτίνη φροντίζει την υγρασία του παχέος εντέρου. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Τα μούσμουλα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που κάνει πολύ καλό στο δέρμα, τα οστά και τα δόντια και μας προφυλάσσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πώς τα διαλέγουμε και τα διατηρούμε
Διαλέγουμε φρούτα με φωτεινό, κίτρινο χρώμα και λεία επιφάνεια. Αποφεύγουμε αυτά που έχουν χτυπήματα ή ζάρες. Όπως επίσης, και όσα είναι πολύ μαλακά και με κηλίδες, σημάδι ότι πλησιάζει η ώρα να χαλάσουν.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο στο συρτάρι με τα λαχανικά.

Πώς τα καταναλώνουμε
Πλένουμε αρκετά με κρύο νερό για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Η σάρκα του ακριβώς κάτω από τη φλούδα είναι πολύ πιο γλυκιά απ’ ότι η σάρκα που βρίσκεται κοντά στα κουκούτσια. Μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε ή αν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν ραντιστεί, απλά να τα πλύνουμε και να καταναλώσουμε με τη φλούδα.
Τα αναμειγνύουμε με άλλα φρούτα, όπως μπανάνες, μάνγκο κ.λπ., φτιάχνοντας δροσερές φρουτοσαλάτες.
Επίσης, τα ψιλοκόβουμε και φτιάχνουμε μαρμελάδες, σάλτσες ή ζελέ.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *