προορισμός…γεύση!

Αχ αυτά τα σπιτικά μαλακά μπισκότα, πόσο τα αγαπάμε (μικροί και μεγάλοι). Είναι τόσο απλά να τα ετοιμάσουμε και μπορούμε έτσι, να περάσουμε ένα δημιουργικό απόγευμα με τα παιδιά μας. Τα πετυχημένα soft cookies πρέπει να έχουν τραγανή επιφάνεια και μαλακό εσωτερικό. Το μόνο κακό που έχουν, είναι, ότι πρέπει να τρώγονται την ημέρα που τα φτιάχνουμε. Αλλά δε νομίζω πως τα παιδιά θα τα αφήσουν και για την επόμενη!
Για να τα πετύχετε στο σπίτι, σας έχω εδώ 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να τα φτιάξετε. Καλή επιτυχία!

  1. Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό και καλής ποιότητας
    Πρέπει να το έχετε βγάλει από το ψυγείο λίγες ώρες πριν ξεκινήσετε τη συνταγή. Αν το ξεχάσετε και δεν μπορούν να περιμένουν τα παιδιά, μην το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Δεν πρέπει να λιώσει, ούτε και λίγο, επειδή δεν θα σκληρύνει με τον ίδιο τρόπο όπως ένα μαλακό βούτυρο και η υφή των cookies σας δεν θα είναι και τόσο καλή.
    Επιλέξτε λοιπόν ένα βούτυρο πολύ καλής ποιότητας, όσο το δυνατόν πιο στεγνό (πρέπει να έχουν το υψηλότερο ποσοστό λίπους, τουλάχιστον 80-82%).
  2. Επιλέξτε για ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
    Θα το βρείτε στα βιολογικά καταστήματα ή στα σούπερ μάρκετ σε κάποια ειδικά ράφια. Είναι καλύτερη ζάχαρη για τα μπισκότα αυτά. Όχι μόνο είναι πιο υγιεινό, αλλά φέρνουν μια ενδιαφέρουσα γεύση στα μπισκότα και τα κάνουν να είναι και πιο μαλακά.
  3. Οι σταγόνες σοκολάτας
    Επιλέγουμε και εδώ καλής ποιότητας και όχι κάποιες στεγνές και άγευστες σταγόνες. Το ιδανικό είναι οι σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας που βρίσκονται σε ζαχαροπλαστεία ή αρτοποιία. Να ξέρετε πως χρειάζονται χρόνο για να λιώσουν. Προσωπικά, προτιμώ τις σταγόνες της Γιώτης! Είναι πάντα φρέσκες και πολύ καλής ποιότητας.
  4. Να ανακατεύετε τη ζύμη απαλά
    Εδώ δεν χρειάζεται δύναμη. Δεν χρειάζεται να χτυπήσετε τη ζάχαρη με το βούτυρο για πολύ ώρα. Το ίδιο και όταν θα προσθέσετε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, κακάο…) Πρέπει να ανακατέψετε τόσο που δεν θα φαίνεται άλλο το αλεύρι για παράδειγμα!
  5. Να βάζετε τη ζύμη των cookies στο ψυγείο
    Παρατήρησα πως τα μπισκότα είναι πιο ωραία και πιο μαλακά όταν η ζύμη έχει μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το ιδανικό είναι να φτιάξετε τη ζύμη την προηγούμενη μέρα, να τη πλάσετε σε μπαλίτσες, να τις τοποθετήσετε πάνω σε μια λαδόκολλα και στη συνέχεια στο ψυγείο. Θα μπορέσετε την επόμενη μέρα να τα βάλετε απευθείας στο προθερμασμένο φούρνο. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να τις παγώσετε στην κατάψυξη. Όταν σκληρύνουν μπορείτε να τις κρατήσετε στην κατάψυξη σε ένα μεταλλικό κουτί. Έτσι, όταν το πρωί αποφασίσετε να ψήσετε τα cookies τα έχετε έτοιμα. Μπορείτε να τα βάλετε κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο, αφήνοντάς τα να ψηθούν για 1-2 λεπτά περισσότερο απ’ ότι προτείνει η συνταγή.
  6. Προτιμήστε το σκουμπ παγωτού
    Αυτό είμαι σίγουρη πως δεν θα το είχατε σκεφτεί. Είναι ότι καλύτερο για να παίρνετε από λίγο τη ζύμη και να τα βάζετε στο ταψί. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα έχετε το ίδιο μέγεθος και την ίδια ποσότητα για κάθε μπισκότο.
  7. Δεν βουτυρώνουμε το ταψί
    Αν βουτυρώσετε το ταψί σας η ζύμη θα απλωθεί και δεν θα σας πετύχουν! Προτιμήστε τη λαδόκολλα για τραγανά και μαλακά μπισκότα.
  8. Κρυώνουμε σε σχάρα
    Αυτό είναι το μυστικό αν θέλετε να σας πετύχουν τα cookies. Πρέπει να είναι ακόμα μαλακά όταν θα τα βγάλετε από το φούρνο. Οι άκρες μόνο πρέπει να έχουν ροδίσει. Τα αφήνετε για ένα λεπτό και τα βάζετε προσεκτικά με μια σπάτουλα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
  9. Να τα φάτε την ίδια μέρα
    Θα το διαπιστώσετε και από μόνοι σας, είναι καλύτερα και πιο νόστιμα την ίδια μέρα. Αν θέλετε να τα πάρετε στη δουλειά, φτιάξτε τη ζύμη το βράδυ, βάλτε την στο ψυγείο και την επόμενη μέρα το πρωί, βάλτε τα να ψηθούν πριν φύγετε για δουλειά. Τα βάζετε σε ένα τάπερ και φύγατε!
  10. Μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε πάνω ή μέσα στα cookies σας
    Φαντασία και όρεξη να έχετε και μπορείτε να κάνετε πολλά! Μόλις βρείτε την αγαπημένη σας συνταγή, μπορείτε να προσθέσετε πολλά πράγματα. Κάποια από τα κλασικά: η λευκή, μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως (πεκάν, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ.) ή ακόμα και αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερι, μπανάνες κλπ.).

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *