Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

• ΓΙΟΡΤΗ | Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού στο Μενίδι

• ΓΙΟΡΤΗ | Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού στο Μενίδι

Γιορτάστηκε στις 5-7-2019, στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη») η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, η οποία φέτος ορίσθηκε για τις 6-7-2019 (πρώτο Σάββατο Ιουλίου) με θέμα «Συνεργατισμός για Αξιοπρεπή Εργασία», και εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη.
Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης, όπου με την βοήθεια ενός καταπληκτικού βραδινού, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, χρησιμοποίησε προσωπικά βιώματα για να ενισχύσει την εικόνα της αξιοπρεπούς εργασία που κάνουν οι κτηνοτρόφοι και βέβαια ιδιαίτερα οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι.
Μεγαλωμένη, ως τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, η κα Μ. Κοντογιάννη, μας έδειξε πως πέρασαν οι αξίες του συνεργατισμού στην ίδια από πολύ μικρή, μάλιστα περιγράφοντας με φωτογραφίες τις εμπειρίες της, από όταν ήταν μικρή, και δούλευε με την οικογένειά της για να τα «φέρουν βόλτα» στο βουστάσιο Κοντογιάννη, στην Λαθέα Μενιδιού, ήδη από το 1966 …
Πενήντα έξη (56) χρόνια μετά, το 2012, η κα Μάγδα Κοντογιάννη περιέγραψε πώς από έλλειψη κοινωνικής συνοχής στο Μενίδι και ηθικής (όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας), η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η ανήθικη ψηφοθηρία, σε συνδυασμό με την «κακιά» δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τον «ωχαδελφισμό» των υπευθύνων, παρά το ότι είχε εκδοθεί ο νόμος 4056 τον Μάρτιο του 2012, τον Σεπ 2012 εκποιήθηκε το κοπάδι τους, «κλέβοντας» την αξιοπρέπεια της εργασίας από την ίδια και την οικογένειά της. Και κάπως έτσι συνεχίζουν, κάποιοι, μέχρι και σήμερα, που δεν έχει εκδοθεί μια απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι και Πολιτικοί προϊστάμενοι) δεν έχει βάλει ποτέ σαν προτεραιότητα την ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ούτε ακόμα και σήμερα που η διατροφική αυτάρκεια κινδυνεύει σοβαρά στην Ελλάδα, ενώ θίγεται και η πολιτική & οικονομική ανεξαρτησία, από την μη προτεραιότητα στην παραγωγή. Την όποια παραγωγή.
Σχεδόν με απάθεια καταγράφει η Δημόσια Διοίκηση την σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας το Μάιο 2019, κατά 56,0%, όπως καταγράφει ο ΕΛΣΤΑΤ (ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, 8/7/2019). Και στην ελληνική αγροτική παραγωγή έχει πολλά να προσφέρει ο συνεργατισμός, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει αίσθημα αξιοπρεπούς εργασίας.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας,· της αυτοευθύνης,· της δημοκρατίας,· της ισότητας,· της δικαιοσύνης και  της αλληλεγγύης.
Οι Συνεταιριστικές Αρχές όπως εξελίχθησαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale είναι:
1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να αποδεχτούν με προθυμία τις ευθύνες των μελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
2. Δημοκρατικός έλεγχος των μελών: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα μέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Πρωτίστως τα μέλη των συνεταιριστικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα μέλος, μία ψήφος).
3. Οικονομική συμμετοχή των μελών: Τα μέλη συμμετέχουν ίσα (δίκαια) στο κεφάλαιο της συνεταιριστικής τους επιχείρησης και στον έλεγχο του με δημοκρατικές μεθόδους. Τα τυχόν περισσεύματα διατίθενται: Για ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχείρησης τους, Για τη δημιουργία αποθεματικών, Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα μέλη, ανάλογα με τις συναλλαγές που είχαν και Για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα μέλη.
4. Αυτονομία και ανεξαρτησία: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, αυτοβοηθούμενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα μέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες με άλλους ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές θα πρέπει να συνάδουν με τη συνεταιριστική αυτονομία τους.
5. Εκπαίδευση, κατάρτιση & πληροφόρηση: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση & κατάρτιση για τα μέλη και τους υπαλλήλους τους ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών τους. Ενημερώνουν το κοινό για τη φύση του συνεργατισμού και τα ωφελήματα που προσφέρει.
6. Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα μέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεταιριστικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και
7. Κοινοτικό ενδιαφέρον: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εργάζονται για την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζετε από τα μέλη τους.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, καθισμένοι σε κουρελούδες πάνω σε μπάλες από σανό, συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι και φίλοι και ανάμεσά τους οι: κ Αντώνης Παλιούρας, κα Σεβαστή Παρασκευοπούλου, κ Αθανάσιος Κελμάγερ, κ Αλέξανδρος Μόσχος, κ Δημήτριος Κελμάγερ, κ Αντώνιος Μιχαλοδημητράκης, κ Νίκος Σιδηρόπουλος, κα Νικολέττα Δαρσακλή, κ Γιώργος Κουλοχέρης, κα Δέσποινα Γαζωράκη, κα Κατερίνα Κοντογιάννη, κ Ανδρέας Σερέτης, κ Ιωάννης Γαζωράκης, κ Γιάννης Παπαδημητρίου, κ Δημήτριος Νερούτσος, κα Ιώ Πατρινάκου, κ Κώστας Μαντζουράνης, κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, κ Ηλίας Λουκίσσας, κα Αναστασία Ράπτη, κ Θεοφάνης Λέκκας, κ Γιάννης Πρίφτης κλπ
Η αγροτική κοινωνία, αν μπορέσει να ορθοποδήσει, αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα μόνο με αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας, και μόνο τότε η εργασία του αγρότη θα περιβληθεί με την πρέπουσα αξιοπρέπεια, αλλά και ο τρόπος ζωής του, με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες του αγροτικού κόσμου.
Στις 2 Αυγ 2019, στις 21.00, όπως την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (210 2400242) έχει την τακτική μηνιαία ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του και μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων για την προαγωγή του συνεργατισμού. Άλλωστε ήδη έχει προσδιορισθεί η συζήτηση για την σύσταση Ομάδας πρωτοβουλίας για μια Ομάδα Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής (ΑΡΑΤΤΙΚΑ) για τις 26 Σεπ 2019 (Κερατέα, Μελισσοκομικό Κέντρο).

*Στην φωτογραφία η κα Μάγδα Κοντογιάννη με τμήμα του ακροατηρίου δίπλα στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Πλήθωνος Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ, 210 2400242)


Subscribe