Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

: 4
: 10 min
: 20 min
           
: 50 min

Τα παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο από τα έτοιμα ψωμάκια για μπέργκερ της αγοράς, με τα τόσα πρόσθετα που περιέχουν. Ξέρετε τελικά πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε εύκολα σπιτικά και νόστιμα φραντζολάκια; Και μάλιστα έχοντας την επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών και, ασφαλώς, χωρίς βελτιωτικά και διογκωτικά που περιέχουν τα έτοιμα.

Υλικά
  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 200 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
  • 1 φακελάκι γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 20 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορος, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με τα χέρια μου το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύω, μέχρι να ενωθούν καλά και, σιγά-σιγά, να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Τη ζυμώνω μέσα στο μπολ για 6 – 7 λεπτά, με τις γροθιές μου, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια και από τα τοιχώματα του μπολ.
  • Βήμα 2 Εναλλακτικά, ρίχνω εξαρχής όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύω για περίπου 5 λεπτά, με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες.
  • Βήμα 3 Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150 γρ. το καθένα και τα πλάθω με τις παλάμες μου για να στρογγυλέψουν.
  • Βήμα 4 Στρώνω μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζω εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
  • Βήμα 5 Σκεπάζω το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος.
  • Βήμα 7 Προαιρετικά, αλείφω τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζω με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
  • Βήμα 8 Γεμίζω ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνω μια σχάρα που να μην έρχεται όμως σε επαφή με το νερό. Επάνω στη σχάρα βάζω τα ψωμάκια και τα ψήνω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία.
  • Βήμα 9 Τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Related Posts

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Πολύ εύκολο ψωμί που δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Εγώ σας προτείνω αλεύρι κίτρινο για να έχετε ένα χωριάτικο ψωμί, αλλά εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με ότι σας αρέσει περισσότερο. Ολικής, πολύσπορο, βρώμης, καλαμποκάλευρο…

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ & ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

Τέλεια ψωμάκια για πρωινό αλλά και για σάντουιτς για το σχολείο ή το γραφείο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικούς σπόρους για περισσότερο χρώμα και γεύση.



Subscribe