Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΟ» ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΝΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΟ» ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΝΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΟ» ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΝΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

: 4
: 1 hr
: 15 min

Γιορτινή συνταγή με ιδιαίτερη γεύση και εμφάνιση. Ότι πρέπει για ένα καθιστό χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο δείπνο.

Υλικά
  • Για το ψαρονέφρι και τη σάλτσα μήλου
  • 4 μήλα
  • μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • 800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ.
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για την πολέντα με τραχανά
  • 2 φλιτζ. τσαγιού γλυκός τραχανάς
  • 2 κουτ. σούπας πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού -θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα)
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσουν
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την πολέντα με τραχανά: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω τον τραχανά για 10 – 20 λεπτά, ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.
  • Βήμα 2 Σε ένα κατσαρολάκι μαγειρεύω την πολέντα, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας της.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω πολύ καλά τον τραχανά, την πολέντα, το τριμμένο κασέρι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μικρό ταψάκι και ισιώνω καλά την επιφάνεια.
  • Βήμα 4 Για το ψαρονέφρι και τα μήλα: Πλένω και σκουπίζω τα μήλα, χωρίς να τα ξεφλουδίσω. Κόβω τα 2 σε λεπτές φέτες και πετάω τα κουκούτσια. Κόβω τα άλλα 2 σε μικρά κυβάκια. Βάζω ξεχωριστά φέτες και κυβάκια και τα ραντίζω όλα με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις φέτες από το ψαρονέφρι, σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Για κάθε δόση χρησιμοποιώ 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και κάθε φορά που βάζω μια δόση στο τηγάνι, πασπαλίζω με λίγο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πάπρικα και τζίντζερ. Αφήνω όλες τις φέτες σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 7 Καθαρίζω το τηγάνι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Βάζω στο τηγάνι το κρεμμύδι και τα κυβάκια μήλου και τα πασπαλίζω με μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πάπρικα και τζίντζερ. Τα σοτάρω για 2 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Σβήνω με το κρασί, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 8 Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζω τις φέτες από ψαρονέφρι και το μείγμα από κρεμμύδια και κυβάκια μήλου, ρίχνω και το ξυλάκι κανέλας και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Μαζί, βάζω και το ταψάκι με το μείγμα πολέντας και τραχανά, το οποίο τοποθετώ σε ένα από τα ψηλά ράφια. Ψήνω ψαρονέφρι και τραχανά για 15 λεπτά.
  • Βήμα 9 Στο μεταξύ, ζεσταίνω άλλες 2 κουτ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρω τις φέτες μήλου, πασπαλισμένες με τα λίγο από τα μπαχαρικά, σε δυνατή φωτιά, για 3 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 10 Βγάζω το ψαρονέφρι, το στραγγίζω από τη σάλτσα του και μοιράζω τις φέτες σε πιάτα.
  • Βήμα 11 Βάζω στο μούλτι τα κυβάκια μήλου και ό,τι υγρά έχουν μείνει στο ταψί και τα πολτοποιώ. Περιχύνω το ψαρονέφρι με την πολτοποιημένη σάλτσα.
  • Βήμα 12 Σε κάθε μερίδα βάζω από 2 – 3 κουτ. σούπας τραχανά με πολέντα και μερικές φέτες μήλου και σερβίρω.


Related Posts

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ «ΨΗΤΗ» ΣΑΛΤΣΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ «ΨΗΤΗ» ΣΑΛΤΣΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή και γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ιδιαίτερη συνταγή με φανταστική γεύση και εξαιρετικές ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σε ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β…



Subscribe