Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΒΕΡΓΑΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΒΕΡΓΑΣ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΒΕΡΓΑΣ

: 8 φύλλα
: 1 hr
           
: 30 min

Τα φύλλα αυτά χρησιμοποιούνται και σε αλμυρές συνταγές (τυρόπιτα, σπανακόπιτα) και σε γλυκές (μπακλαβάς).

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του. Ρίχνω εκεί το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια μου, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να φτιάξω μια ομοιόμορφη ζύμη. Τη μεταφέρω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με τις γροθιές μου για 10-12 λεπτά, ώσπου να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Βήμα 2 Τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μικρή μπάλα. Βάζω τις μπάλες ζύμης σε ένα μεγάλο ταψί, τις σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνω να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βήμα 3 Ανοίγω με τον λεπτό πλάστη (βέργα) τις μισές μπάλες σε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορώ, με διάμετρο 10 εκ., μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (κάτω φύλλα) και τα άλλα μισά με διάμετρο ίση με τη διάμετρο του ταψιού (πάνω φύλλα). Από αυτό το σημείο και μετά ακολουθώ τις οδηγίες κάθε συνταγής.

Related Posts

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΤΕΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΤΕΣ

Τώρα το καλοκαιράκι τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους. Τι πιο νόστιμο, από μια πιτούλα ή μια τάρτα για να τα απολαύσουμε. Μπορούμε να τις φτιάξουμε από το βράδυ και να τις πάρουμε μαζί μας στη θάλασσα για ένα ελαφρύ γεύμα δίπλα […]