Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

: 1 κιλό
: 1 hr
           
: 72 hr

Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας τις χυλοπίτες. Η νοστιμιά τους είναι απίστευτη.

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζ. γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Με ένα πιρούνι χτυπάω τα αβγά με το αλάτι σε ένα μπολ. Σε μια μεγάλη λεκάνη ή σε βαθύ ταψί ρίχνω το αλεύρι και το μίγμα των αβγών, προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και ζυμώνω, ώσπου να αποκτήσω μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
  • Βήμα 2 Χωρίζω τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και τα πλάθω σε 6 μπαλίτσες. Λαδώνω τα χέρια μου με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια λαδώνω τις μπαλίτσες ζύμης. Τις αφήνω να «ξεκουραστούν» για περίπου 1 ώρα.
  • Βήμα 3 Παίρνω τον πλάστη και ανοίγω λεπτά φύλλα. Τα σκεπάζω με μια βαμβακερή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
  • Βήμα 4 Διπλώνω τα φύλλα στη μέση και μετά τα ξαναδιπλώνω. Τα κόβω σε λωρίδες πάχους 8 εκατοστών. Κόβω κάθε λωρίδα σε ψιλά λωριδάκια, επάνω σε καθαρή και στεγνή επιφάνεια και τα αφήνω σε ξηρό μέρος για 2-3 ημέρες να στεγνώσουν.
  • Βήμα 5 Μαζεύω τα λωριδάκια και τα φιλάω σε μεγάλα γυάλινα βάζα ή σε βαμβακερές σακούλες (ή σε βαμβακερές μαξιλαροθήκες).

Related Posts

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

Χορταστικό φαγητό για πολύ κόσμο. Φτιάξτε το για ένα γιορτινό τραπέζι ή και για κυριακάτικο κάλεσμα με φίλους.

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Κλασσικό κι αγαπημένο φαγητό που όλοι έχουμε αναμνήσεις από τα χεράκια της γιαγιάς. Με τις παραδοσιακές χυλοπίτες γίνεται χορταστικό και μας γυρίζει πίσω, στις μυρωδιές του χωριού.