ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΣΤΑΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Η στάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης που όταν το χρησιμοποιώ είμαι σίγουρη ότι θα έχει την τέλεια γεύση. Θα την βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
Υλικά
- 400 γρ. χυλοπίτες
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας στάκα
- 200 γρ. ξερό ανθότυρο, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Βάζω μια κατσαρόλα με νερό και αρκετό αλάτι να βράσει. Ρίχνω τις χυλοπίτες και τις βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Βήμα 2 Παράλληλα, και όσο βράζουν οι χυλοπίτες, βάζω σε ένα μικρό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να σοταριστεί και να πάρει χρώμα. Προσθέτω τις πιπεριές, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 3-4 λεπτά ακόμα (δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς).
- Βήμα 3 Σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζω με το μισό ξερό ανθότυρο. Σουρώνω τις χυλοπίτες και τις απλώνω στην πιατέλα. Σκορπίζω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
- Βήμα 4 Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζω την στάκα να κάψει. Μόλις μυρίσει την σκορπίζω με ένα κουτάλι επάνω στις χυλοπίτες.
- Βήμα 5 Πασπαλίζω με τον υπόλοιπο ανθότυρο και με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.