Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΝΦΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΝΦΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΝΦΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ

: 6
: 15 min
: 2 hr

Μελωμένο, τέλειο χταποδάκι που όμοιο του δεν έχετε ξαναγευτεί! Για μια ακόμη φορά το ελαιόλαδο κάνει το «θαύμα» του. Αν θέλουμε αυτό το τέλειο μεζέ να το κάνουμε φαγάκι καλοκαιρινό δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε το τελευταίο τέταρτο που σιγοβράζει το χταπόδι, να προσθέσουμε αλμυρίκια καθαρισμένα και πλυμένα . Για το σερβίρισμα απλά τα σουρώνουμε από το ελαιόλαδο που σιγόβρασαν και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

Υλικά
  • 1 χταπόδι περίπου 1- 1½ γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 4 κλωνάρια ξερή ρίγανη
  • 4-5 κόκκοι κέδρου
  • 5-6 κόκκοι πιπεριού
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σπόρους
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • Για το σερβίρισμα
  • ο χυμός και το ξύσμα ενός λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ βάζω το χταπόδι, καλά πλυμένο, καθαρισμένο και στεγνωμένο.
  • Βήμα 2 Σε ένα αντικολητικό τηγάνι καίω για 2-3 λεπτά το πιπέρι, το κέδρο, το κόλιανδρο και το μαραθόσπορο για να τα ζωντανέψω. Μετά τα αφήνω να κρυώσουν και τα προσθέτω μαζί με το λάδι στο χταπόδι. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη το μπολ και αφήνω το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Βγάζω το μπολ από το ψυγείο, αφήνω το μίγμα να περάσει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτω τις σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη και βάζω τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το χταπόδι χαμηλώνω τη φωτιά και το σιγοβράζω για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κανονικά θα πρέπει το χταπόδι να είναι μαλακό και ζουμερό, αν βλέπω και κρατάει ακόμη το αφήνω 15 λεπτά ακόμη. Όταν είναι έτοιμο με μια πιρούνα το αποσύρω από τη κατσαρόλα το βάζω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Το σερβίρω αμέσως με ξύσμα και χυμό λεμονιού. Τα περιχύνω με λίγο πετιμέζι ή λίγο βαλσαμικό.
  • Βήμα 3 Συμβουλή: Αν το καταναλώσουμε κρύο καλό θα είναι να του βάλουμε λίγο από το λάδι της κατσαρόλας. Το λάδι της κατσαρόλας το κρατάμε σαν αρωματικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στα ρύζια, στα ζυμαρικά, στις πίτσες ή ακόμη και στα σπιτικά ψωμάκια. Μπορούμε δε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο χταπόδι στο λάδι που μαγειρεύτηκε για 1 εβδομάδα. Γι αυτό το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο το κλείνουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο.

Related Posts

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Από τα γλυκά που συνήθως μας ζητούν και σε «πακέτο». Γι’ αυτό πάντα ετοιμάζουμε και σε μπολάκια με μπόλικη κανέλα.

ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Αυτά τα μελωμένα αχλάδια σερβίρονται θαυμάσια σαν επιδόρπιο, σκέτα ή με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Σε κάθε περίπτωση τα περιχύνουμε με άφθονο από το αρωματικό σιρόπι τους.