Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΠΕΤΙΜΕΖΑΤΟ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΠΕΤΙΜΕΖΑΤΟ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΠΕΤΙΜΕΖΑΤΟ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

: 4
: 20 min
: 1 hr 30 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία γευστική και χορταστική συνταγή από την αγαπημένη μας Ντίνα με υψηλότατη διατροφική αξία και χαμηλή παροχή ενέργειας. Το χταπόδι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς τύψεις από άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Επίσης, ενισχύει το μεταβολισμό, την καλή όραση και τη λειτουργία της καρδιάς χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α φώσφορο και ω-3 λιπαρά. Το κοφτό μακαρονάκι τροφοδοτεί με άφθονες βιταμίνες της ομάδας Β για καλύτερη μεταβολική λειτουργία. Αν συνοδεύσετε το πιάτο με πράσινη σαλάτα θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τις διατροφικές ιδιότητές του, επαυξάνοντας την αντιοξειδωτική του ισχύ και τις φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.

Υλικά
  • 1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.200 γρ. περίπου, καθαρισμένο καλά
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 2 – 3 μπαχάρια
  • 1 κουτ. γλυκού ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
  • 4 – 5 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
  • 300 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω το χταπόδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, σκέτο, χωρίς κανένα υγρό ή λάδι. Προσθέτω την κανέλα, τα μπαχάρια, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύω το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 35 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαλακώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 2 Στη συνέχεια το βγάζω με προσοχή από την κατσαρόλα και το μεταφέρω σε μεγάλο ξύλο κοπής. Το κόβω σε μέτρια κομμάτια, το ξαναβάζω στην κατσαρόλα και ζεσταίνω το μείγμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι τα υγρά να πάρουν μια βράση. Σβήνω με το κονιάκ και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, την κέτσαπ, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω καυτό νερό ώσπου η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση της κατσαρόλας.
  • Βήμα 3 Όταν πάρει μια βράση προσθέτω το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύω καλά. Μετριάζω κάπως τη φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το μακαρονάκι να μαλακώσει και η σάλτσα να μελώσει. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και σερβίρω. Το φαγάκι αυτό τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.