15΄ | 1 ώρα + 30΄ | 4 μερίδες | – | [printfriendly] |
[email protected] με την Ντίνα – 2/12/2017 | |
Υλικά | Εκτέλεση |
|
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και κρατάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια τους, στην άκρη. Κόβουμε τα κυδώνια σε κυδωνάτες φέτες και βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Σε μια σοτέζα βάζουμε τα 50 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο, 2 γαρύφαλλα, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 ξυλάκι κανέλα, και λίγο πιπέρι. Μόλις ζεσταθούν και μοσχομυρίσουν τα αρώματα ρίχνουμε τις μερίδες του κρέατος και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τις φλούδες των κυδωνιών, τα κουκούτσια και τα μπαχαρικά (1 ξύλο κανέλα, 2-3 γαρύφαλλα, 1 αστεροειδή γλυκάνισο) και τα δένουμε με ένα σπάγκο. Τοποθετούμε το δεματάκι με τα μπαχαρικά ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε περίπου 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. Σε ένα δεύτερο σκεύος, τοποθετούμε τα κυδώνια σε μονή στρώση, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και 2-3 γαρύφαλα. Αφήνουμε να καραμελώσουν τα κυδώνια και προσθέτουμε τα σύκα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τα κυδώνια να μαγειρευτούν για 30 λεπτά. Μεταφέρουμε τα κυδώνια και τα σύκα με μια τρυπητή κουτάλα, επάνω από τα κομμάτια του χοιρινού και προσθέτω και τα ζουμάκια της κατσαρόλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά ακόμα. |