15΄ | 2 ώρες | 6 μερίδες | 3 – 4 ώρες | [printfriendly] |
Ελλήνων γεύσεις στο Καρπενήσι. | |
Υλικά | Εκτέλεση |
Για τη κρούστα
Για τη γέμιση της σπάλας
Για το ταψί
Για τις πατάτες
|
Απλώνω τη σπάλα σε μια επιφάνεια κοπής και την αλατοπιπερώνω. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιώ τα υλικά της κρούστας και καταλήγω σε μια κρέμα. Με ένα πινέλο αλείφω με τη κρούστα και τις δυο πλευρές της σπάλας. Χαράζω τη σπάλα με ένα μαχαίρι από τη πλευρά που είναι το δέρμα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω πάνω στη σπάλα τη γραβιέρα σε κομμάτια και τα αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση. Τυλίγω τη σπάλα σε ρολό και δένω το ρολό με σπάγκο κουζίνας. Μεταφέρω το ρολό σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Προσθέτω τις πατάτες, τις λιαστές ντομάτες, το πορτοκάλι σε κομμάτια και πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά και τη πάπρικα. Περιχύνω με το χυμό φρούτων, το ζωμό, το χυμό από πορτοκάλι, το χυμό από λεμόνι, το ελαιόλαδο. Ψήνω το φαγητό για 2 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, μετά τη πρώτη ώρα χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του. |