Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Χοιρινό γιορτινό, γεμιστό και πατάτες πορτοκαλένιες

Χοιρινό γιορτινό, γεμιστό και πατάτες πορτοκαλένιες
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
15΄ 2 ώρες 6 μερίδες 3 – 4 ώρες [printfriendly]

 

Ελλήνων γεύσεις στο Καρπενήσι.
Υλικά Εκτέλεση
  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)

Για τη κρούστα

  • 3-4 κουτ. σούπας φυτίνη
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός από κόκκινα φρούτα (κράνα, φράουλες, φρούτα του δάσους …)
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση της σπάλας 

  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα

Για το ταψί

  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό από κόκκινα φρούτα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών

Για τις πατάτες

  • 1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μέτριου μεγέθους προς μεγάλες ξεφλουδισμένες αλλά όχι κομμένες
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες και μετά σε κομμάτια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα
Απλώνω τη σπάλα σε μια επιφάνεια κοπής και την αλατοπιπερώνω. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιώ τα υλικά της κρούστας και καταλήγω σε μια κρέμα. Με ένα πινέλο αλείφω με τη κρούστα και τις δυο πλευρές της σπάλας. Χαράζω τη σπάλα με ένα μαχαίρι από τη πλευρά που είναι το δέρμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. 
Στρώνω πάνω στη σπάλα τη γραβιέρα σε κομμάτια και τα αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση. Τυλίγω τη σπάλα σε ρολό και δένω το ρολό με σπάγκο κουζίνας. Μεταφέρω το ρολό σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Προσθέτω τις πατάτες, τις λιαστές ντομάτες, το πορτοκάλι σε κομμάτια και πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά και τη πάπρικα. Περιχύνω με το χυμό φρούτων, το ζωμό, το χυμό από πορτοκάλι, το χυμό από λεμόνι, το ελαιόλαδο.
Ψήνω το φαγητό για 2 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, μετά τη πρώτη ώρα χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες. Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του.

Related Posts

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Σοκολάτα με πορτοκάλι είναι από τους πιο κλασσικούς συνδυασμούς. Κόβοντας το σοκολατένιο σουφλέ βρίσκεις μια πορτοκαλένια κρέμα.

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Όλοι έχουμε έστω μια κονσέρβα τόνο στο ντουλάπι μας. Κι αν όχι, καλό είναι να υπάρχει, αφού όπως θα σας δείξω στη συνέχεια, με μια κονσέρβα τόνου μπορείτε να φτιάξετε αμέτρητες απίθανες συνταγές! Τόνος κονσέρβας υπάρχει τόσο σε λάδι όσο και σε νερό. Ανάλογα με […]