Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ

ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ

ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ

: 4-6
: 10 min
: 1 hr 30 min
           
: 12 hr

Εξαιρετικός μεζές για όλο το χρόνο που συνοδεύει έξοχα ούζο, τσίπουρο ή κρασάκι. Αυτή η φάβα συνοδεύει τέλεια φρέσκο ψωμί φρυγανισμένο, καλά σπιτικά κριτσίνια ή καλής ποιότητας αλμυρά κράκερς.

Υλικά
  • 500 γρ. κουκιά ξερά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, χονδροκομμένο
  • 3 – 4 μπαχάρια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή βασιλικό ή μαϊντανό), ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο (ή κόλιανδρος), σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τα κουκιά σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένω πολύ καλά και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρώ το μαύρο μέρος (τα μάτια). Τα ξεπλένω και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω κρύο νερό που να τα σκεπάσει κατά 5 – 6 εκ. και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια καλή βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και τα ξαφρίζω για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
  • Βήμα 2 Προσθέτω το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι. Μετριάζω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω τα κουκιά για περίπου 1 – 1½ ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τελευταία 5 λεπτά τα αλατίζω.
  • Βήμα 3 Τα στραγγίζω και πετάω τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια τα ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ, μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι και τα πολτοποιώ, μέχρι να ετοιμάσω έναν λείο και σφικτό πουρέ, σαν αλοιφή. Τον δοκιμάζω και προσαρμόζω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  • Βήμα 4 Σερβίρισμα: Μοιράζω τη φάβα, χλιαρή ή ζεστή σε μπολάκια και γαρνίρω με την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φρέσκο μυρωδικό που επέλεξα, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και το κύμινο (ή τον κόλιανδρο). Ραντίζω με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρω.