Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Τώρα που το KOUZINA 2017 πλησιάζει…

Τώρα που το KOUZINA 2017 πλησιάζει…

…ο νους και η σκέψη μου τρέχει στη Χαλκιδική και στους ανθρώπους της – τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου γνωστού γαστρονομικού φεστιβάλ – του KOUZINA, το οποίο – ναι – δημιούργησα, αλλά νομοτελειακά τους ανήκει, γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να «διανύσω» ούτε μία από τις 32 γαστρονομικές ημέρες (και νύχτες) της Ανατολικής Χαλκιδικής!
10

Τώρα που το KOUZINA 2017 πλησιάζει…
…θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι «τις γιορτές των ψαράδων» στο Στρατώνι, οργανωμένες από τους δραστήριους τοπικούς συλλόγους, οι οποίοι συνεργάζονται στενά μαζί μας δίνοντας «ψυχή» και «σώμα» στη συλλογική προσπάθεια. Προωθούν το προϊόν τους, τα διάσημα «Ψάρια Αγίου Όρους», τα οποία ψαρεύονται στον Ακάνθιο Κόλπο, τμήμα του οποίου αποτελεί και το καταπράσινο Στρατώνι.
Οι γιορτές που οργανώνουν το καλοκαίρι στο μαγικό λιμενοβραχίονα είναι απλά εμβληματικές. Αίσθηση Ελλάδας, μυρωδιά θάλασσας, αυθεντικότητα ντόπιας κουλτούρας, καθολική συμμετοχή.
Οι διαγωνισμοί ψαρέματος από την άλλη μεριά δημιουργούν συνθήκες θεματικών γιορτών, όπου η ενέργεια των διαγωνιζόμενων, το κέφι τους, η δραστηριότητά, η ευγενής άμιλλα, η θέληση για την πρωτιά και οι βραβεύσεις καταλήγουν σε τρελά, ολοήμερα γλέντια, όπου η ψαροφαγία κυριαρχεί και η τσιπουροποσία έχει την τιμητική της!
5687_n

Τώρα που το KOUZINA 2017 πλησιάζει…
…θυμάμαι το Στρατώνι και τους ανθρώπους του: τη μελισσοκόμο Μάρα και τον άνδρα της Γιάννη, δύο νέους ανθρώπους με τεράστια δυναμική, οι οποίοι παράγουν extra βιολογικό μέλι, έχοντας τα μελίσσια τους να τρυγούν στο Αριστοτελικό Όρος, που αγκαλιάζει σφιχτά το χωριό.
…θυμάμαι τον πολυτεχνίτη μελισσοπαραγωγό Αριστείδη, το ανθόμελο του οποίου θα μου μείνει αξέχαστο, αφού όταν το δοκίμασα ένιωσα όλες τις μυρωδιές του βουνού να κατακτούν τον ουρανίσκο μου!
…θυμάμαι το Στάθη, πρόεδρο και «ψυχή» του Ναυταθλητικού Συλλόγου, με τον οποίο ψαρεύουμε και μαγειρεύουμε ψάρια σε κάθε ευκαιρία! Τη Μαρία και την Αγγελική, που ετοιμάζουν εξαιρετικά «μύδια σαγανάκι», τη Γιάννα που προετοίμασε πεντανόστιμους λουκουμάδες με μέλι στο Λονδίνο και ξεσήκωσε το γευστικό αισθητήριο των Βρετανών εκπροσώπων Τύπου που παρακολούθησαν την εκδήλωση!
1
…θυμάμαι την πληθωρική και ευγενική Θεόδωρα, καλονοικοκυρά και εξαιρετική μαγείρισσα, η οποία παρουσίασε «το φρικασέ του Σουλτάνου» στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας τις μυρωδιές των χόρτων του Αριστοτελικού Όρους στην καρδιά της Πόλης!
Είναι τόσοι πολλοί οι φίλοι μου εκεί, που πραγματικά χρειάζομαι χώρο και χρόνο να αναφέρω!
Θα τους συναντήσω όλους ξανά στο Στρατώνι στις 22 Μαΐου, όπου θα παρουσιάσουμε μαζί σε Βέλγους τουριστικούς δημοσιογράφους «τη γιορτή των ψαράδων», θα φτιάξουμε ψαρολιχουδιές, θα μιλήσουμε για τη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά του χωριού, θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε, θα γλεντήσουμε – με δυο λόγια θα το κάψουμε!
Σε αυτήν την υπέροχη γιορτή του Στρατωνίου σας περιμένουμε όλες και όλους. Δείτε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων εδώ  και κλείστε θέση τώρα!