Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

: 6-8
: 20 min
: 1 hr

Για την πίτα αυτή θα χρειαστούμε 12 φύλλα κρούστας. Κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα, επομένως θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο. Θα πάρουμε 1 – 2 φύλλα από το δεύτερο πακέτο και θα φυλάξουμε τα υπόλοιπα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άλλη πίτα.

Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
  • 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. κατίκι
  • 250 γρ. κατσικίσια φέτα
  • 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βήμα 2 Πίτα: Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
  • Βήμα 3 Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  • Βήμα 5 Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Related Posts

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Δοκιμάστε να φτιάξετε την ίδια πίτα αντικαθιστώντας τα δαμάσκηνα με μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, φράουλες… ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσεις σας.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο  ELEFSINA HOTEL

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο ELEFSINA HOTEL

Αυτές τις γιορτές το ELEFSINA HOTEL μας χαρίζει Χριστούγεννα τεσσάρων αστέρων! Ζήστε τις πιο όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας απολαμβάνοντας ξεχωριστές προσφορές για τη διαμονή σας,  έναν πλούσιο buffet στο Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και ένα ξεχωριστό menu στο Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, με εκλεπτυσμένες γεύσεις, σε μια […]