Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Τυρομπουγάτσα με ελιές

Τυρομπουγάτσα με ελιές
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 1 ώρα 1 ταψί 26 cm [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Εύβοια
Υλικά Εκτέλεση
Για την πίτα

  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο  + 1 κουτ. σούπας για το ταψί
  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα (προτιμήστε νωπή και όχι κατεψυγμένη)
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 350 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες πράσινες ελιές (καλά ξαλμυρισμένες )
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτω το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Χαμηλώνω καλά τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, έντονα και σταθερά, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσω την επόμενη. Στο τέλος θα έχω φτιάξει μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα. 
Αποσύρω αμέσως από τη φωτιά και προσθέτω τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά, τις ελιές , ελάχιστο αλάτι (με φειδώ γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει καλά.

Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνω εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση τους. Αδειάζω τη γέμιση στο φύλλο και η σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με το γάλα και τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο και περιχύνω την επιφάνεια της πίτας. Απλώνω το μείγμα με ένα πινέλο και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη σερβίρω χλιαρή.


Related Posts

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι, σαν πρίγκιπας και το βράδυ… σαν ζητιάνος». Έτσι λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Το βράδυ ο οργανισμός μας δυσκολεύετε πιο πολύ στη πέψη ειδικά αν φάμε πολύ και πέσουμε αμέσως για ύπνο! Για να έχουμε […]

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ;

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ;

Η λευκή σοκολάτα είναι για μένα μια νόστιμη σοκολάτα. Είναι ιδιαίτερη και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Έχει μια πιο γλυκιά και κρεμώδη γεύση από την παραδοσιακή σοκολάτα. Προέρχεται από τα εργοστάσια της Nestle της Ελβετίας. Η ιστορία λέει πως στη δεκαετία του 1930, η […]



Subscribe