Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

: 1 τσουρέκι
: 30 min
: 45 min
           
: 3 hr

Αυτό το αφράτο τσουρέκι γίνεται εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να φουσκώσει καλά η ζύμη την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος και τη σκεπάζουμε με μια κουβερτούλα (μια λεπτή μάλλινη, κατά προτίμηση). Το σημείο που θα φουσκώσει το ζυμάρι μπορεί να είναι μπροστά από μια ηλιόλουστη μπαλκονόπορτα ή κοντά σε καλοριφέρ. Σίγουρα όμως μακριά από σημεία με ρεύματα αέρα.

Υλικά
  • 180 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί (το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και στα σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα)
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι παραδοσιακό, για ψωμί, πίτες και τσουρέκι -θα το βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι (ή 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ελέγχω τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής: δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα –πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
  • Βήμα 2 Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τη μαγιά, ανακατεύω ξανά και τέλος ρίχνω το αυγό και τον 1 κρόκο. Ανακατεύω ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξω λείο μείγμα και το αδειάζω σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου). Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι (ή ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.
  • Βήμα 3 Τη ζυμώνω για 7 – 8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρι (στο μίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστημα και η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζω με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνω τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνω εκεί τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε μακρόστενο ρολό, τα ενώνω όλα στη μία τους άκρη και τα πλέκω σε κοτσίδα.
  • Βήμα 4 Στρώνω με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρω εκεί το τσουρέκι και σκεπάζω το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνω ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζω με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το τσουρέκι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

Related Posts

Galaxy Bar & Restaurant: κορυφαία εμπειρία!

Galaxy Bar & Restaurant: κορυφαία εμπειρία!

Με πανοραμική θέα της Αθήνας που σε καθηλώνει, ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικου resort και γεύσεις που σε ταξιδεύουν, το Galaxy Bar & Restaurant στην κορυφή του ξενοδοχείου Hilton είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Ο Executive Chef του Hilton Κώστας Αθανασίου και ο Chef […]

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»

Εκδήλωση ενημέρωσης και γαστρονομίας για τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ Την Τρίτη 15/10/2019, στο εστιατόριο BARABICU  στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γαστρονομικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για την προώθηση του ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ,  ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυτιμότερα  μπαχαρικά της διεθνούς κουζίνας, «το χρυσάφι της Ελληνικής γης», […]