Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Το μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα ευρωπαϊκά μουσειακά δεδομένα

Το μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα ευρωπαϊκά μουσειακά δεδομένα

Jewelry Resident Program’

studentsΤο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), στις 17 Μαΐου, εγκαινιάζει το Jewelry Resident Program που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΜΚΗΛ, μετά από 23 χρόνια πρωτοπορίας στη μουσειακή εκπαίδευση, εγκαθιδρύει δυο νέα ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήμα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δημιουργία και να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.
Τα νέα, υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του ΜΚΗΛ, προσφέρουν ένα πεδίο διάδρασης, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν και να επιδεικνύουν σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων, δημιουργώντας ένα χώρο εικαστικής αναζήτησης, με τους επισκέπτες να εισχωρούν στα άδυτα του καλλιτέχνη τη στιγμή της δημιουργίας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα αποτελέσει ένα «block buster» έκθεμα του ΜΚΗΛ. Στόχος του εγχειρήματος, η δημιουργία μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας που στηρίζεται στη διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη με το πλέον ζωντανό Μουσείο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, και τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στον τομέα του Κοσμήματος και των Διακοσμητικών Τεχνών.
Η καινοτόμος δράση του ΜΚΗΛ δίνει τη δυνατότητα έρευνας και συνεργασία των καλλιτεχνών με το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου, ενισχύοντας τη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων. Αποτέλεσμα της προαναφερθείσας συνεργασίας, η δημιουργία του πρώτου ψηφιακού λεξικού κοσμήματος, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες πτυχές της ιστορίας του κοσμήματος και να επιλέγουν μια εξατομικευμένη διαδρομή γνώσης.
Με τη νέα υποδομή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το ΜΚΗΛ, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αλλά και η ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού design στη διεθνή αγορά τέχνης.
ergalia

ΤΑ STUDIO
Ζωντανό Εργαστήριο Μεταλλοτεχνίας (ΖΕΜ)
Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήριο μεταλλοτεχνίας σε Μουσείο στην Ευρώπη. Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας το 1995, τιμώντας το κτήριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του 1960. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, η συντήρηση των εκθεμάτων και η έρευνα για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος. Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πάγκο εργασίας, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την εργασία του καλλιτέχνη σε μια βιωματική εμπειρία κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναβιώνει το μυθικό εργαστήριο του Ηφαίστου!
SPRING GREEN

Ζωντανό Εργαστήριο Διακοσμητικών και Εικαστικών Τεχνών (ΖΕΔΕΤ)
Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, το οποίο ξεκίνησε το 1995 στο ΜΚΗΛ, τιμώντας το κτήριο που στέγαζε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη. To ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της επίδειξης και χρήσης τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική και η ξυλογλυπτική. Το δέρμα, το σμάλτο, ο πηλός, το ξύλο και το ύφασμα συνδυάζονται με ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικό και ρητίνες, δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η συνέργεια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων και υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση στο σύγχρονο εικαστικό design για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης του κοσμήματος.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

 • ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ
 • ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

 • ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
 • “ONE-TO-ONE ARTISTS” EXCHANGE STAND
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
 • BAZAAR ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ
 • ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
 • HEPHAISTOS SUMMER SCHOOL jss.gr

ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ:

 • ΤΟ ΗΛΕΚΤΡONΙΚΟ LEXICON ΖΕΔΕΤ
 • ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
 • ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Tα προγράμματα Jewelry Artist in Residence Program και η δημιουργία των δυο ζωντανών εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και διακοσμητικών/ εικαστικών τεχνών υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία ενός έτους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Καρυατίδων 4Α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 117 42, Τηλ.: +30 210 9221044, +30 210 9239709
[email protected] www.lalaounis-jewelrymuseum.gr   www.jss.gr


Subscribe