destination taste!

ΤΟΥΡΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

ΤΟΥΡΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

ΤΟΥΡΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

: 6-8
: 1 hr
: 40 min
           
: 1 hr 30 min

Τούρτα-τσουρέκι υπερπαραγωγή είναι το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσουμε ένα γιορτινό γεύμα. Μπορείτε το τσουρέκι να το προετοιμάσετε 1-2 ημέρες νωρίτερα και να το στολίσετε την ημέρα του σερβιρίσματος.

Υλικά
  • 1.200 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
  • 250 ml γάλα
  • 1 - 2 κομματάκια μαστίχα Χίου, καλά κοπανισμένη για να γίνει σκόνη
  • 80 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 250 γρ. καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο, ζεσταμένο μέχρι να μαλακώσει και σχεδόν να λιώσει, αλλά όχι να κάψει + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένα, για το άλειμμα
  • Για την επικάλυψη
  • 400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 φύλλα ζελατίνης
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια
  • φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο, για τη διακόσμηση
  • Φρέσκα κόκκινα φρούτα
  • Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το αφήνω κατά μέρος. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με τη μαστίχα, αλλά χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Το σουρώνω σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Σε άλλο μπολ ρίχνω τη φρέσκια μαγιά, τριμμένη με τα δάχτυλά μου, λίγη από τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό, αρωματισμένο γάλα. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Ρίχνω σταδιακά λίγο από το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά σφικτό μείγμα, το προζύμι. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά, σε μέρος χλιαρό (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ ή σε παράθυρο που το λούζει ο ήλιος ή μέσα στο φούρνο, στους 50°C).
  • Βήμα 3 Μετά, ξεσκεπάζω το μπολ, ρίχνω στο προζύμι τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι, τη σκόνη βανίλιας και το υπόλοιπο αλεύρι. Τα δουλεύω όλα με στην κουζινομηχανή, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για 7 λεπτά. Προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας και συνεχίζω να δουλεύω τη ζύμη για 3 λεπτά ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν οι σταγόνες στη ζύμη.
  • Βήμα 4 Σκεπάζω τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω πάλι σε ένα χλιαρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει καλά, σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 5 Ζυμώνω και πάλι τη ζύμη για λίγα λεπτά και τη μεταφέρω σε ψηλή, βουτυρωμένη φόρμα, διαμέτρου 20 εκ. Αν δεν έχετε φόρμα με ψηλά τοιχώματα, μπορείτε να φτιάξετε μια λωρίδα από αντικολλητικό χαρτί και να την προσαρμόσετε εσωτερικά στα τοιχώματα ώστε να δημιουργηθεί αρκετό ύψος.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 60°C, βάζω τη φόρμα με το τσουρέκι και το αφήνω να φουσκώσει καλά. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 160°C. Αλείφω το τσουρέκι με το χτυπημένο ασπράδι και βάζω στο φούρνο.
  • Βήμα 7 Ψήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Αποσύρω από το φούρνο και ξεφορμάρω το τσουρέκι. Το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 8 Για την κρέμα: Σε ένα μπολάκι με κρύο νερό βάζω τις ζελατίνες και τις αφήνω να μαλακώσουν. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 50 ml κρέμα γάλακτος (όχι να βράσει) και ρίχνω τις ζελατίνες καλά στυμμένες. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσουν.
  • Βήμα 9 Βάζω στην κουζινομηχανή το σύρμα και χτυπάω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί. Αδειάζω την σαντιγί σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στην κουζινομηχανή.
  • Βήμα 10 Ρίχνω το τυρί κρέμα και την άχνη και χτυπάω με το φτερό μέχρι να αφρατέψει το τυρί. Προσθέτω το μείγμα κρέμα-ζελατίνες και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σταματάω την κουζινομηχανή και προσθέτω την χτυπημένη σαντιγί σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  • Βήμα 11 Συναρμολόγηση: Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβω το τσουρέκι οριζόντια σε 2 σημεία, δημιουργώντας 3 δίσκους. Απλώνω στους 2 δίσκους αρκετή κρέμα και τους τοποθετώ τον έναν επάνω στον άλλο. Τοποθετώ και τον τελευταίο και καλύπτω όλο το τσουρέκι με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βήμα 12 Πασπαλίζω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ, στολίζω με φρέσκα κόκκινα φρούτα και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη άχνη.

Related Posts

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Πανέμορφο στεφάνι με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια, για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη αλλά χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο αφού διαφοροποιείται σε 3 θερμοκρασίες.

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.



Subscribe