ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
Αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό άνηθο με δυόσμο πετυχαίνουμε μια πιο δροσερή στο στόμα εκδοχή του κλασικού τζατζικιού και, βέβαια, δίνουμε έντονο άρωμα. Το τζατζίκι αυτό συνοδεύει τέλεια αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, μαγειρευτό ή σχάρας, καθώς και πικάντικα κεμπάπ. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό.
Υλικά
- 1 μέτριο αγγούρι, κατά προτίμηση βιολογικό, με τη φλούδα του, καλά πλυμένο
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, αγελαδινό ή πρόβειο
- 3 – 4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο θέλουμε), τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- περίπου 100 ml ελαιόλαδο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή, για να μην μαυρίσουν
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Τρίβω το αγγούρι στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, το στύβω καλά με τα χέρια και το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το γιαούρτι, το τριμμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Βήμα 2 Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το τζατζίκι στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών του. Το σερβίρω κρύο.