Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΨΗΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΨΗΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΨΗΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

: 12-15
: 40 min
: 20 min
           
: 3 hr

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η γευστική μας αυτή πρόταση αποτελεί μία θαυμάσια ιδέα για να προσθέσετε την ντομάτα στη διατροφή σας με ένα μοναδικό τρόπο. Τη συνταγή αυτή της αγαπημένης μας Ντίνας θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως μία γνήσια έκφραση της παραδοσιακής διατροφής γεμάτη από θρεπτικές ιδιότητες! Βιταμίνες C και Ε, «αντιοξειδωτικές» πολυφαινόλες και λυκοπένιο περιλαμβάνονται στο γευστικό συνδυασμό της συνταγής και θωρακίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το κάλιο που παρέχεται συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο θρεπτικός συνδυασμός ολοκληρώνεται με την παρουσία του ασβεστίου, της βιταμίνης D και των πρωτεϊνών, θρεπτικά συστατικά που είναι παρόντα στο βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος light και στο σταγγιστό γιαούρτι. Ως θρεπτικό αποτέλεσμα επέρχεται η ενδυνάμωση των οστών, του ανοσοποιητικού και του μυϊκού συστήματος. Ιδανική ORAC πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας!

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 80 γρ. βούτυρο Lurpak, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα
  • 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 240 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 4 φύλλα ζελατίνας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα ντοματίνια για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν απλώς τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ξετυλίγω τη ζύμη επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο σε λεπτό φύλλο. Κόβω σε τετράγωνα ή σε κύκλους και τα μεταφέρω σε βουτυρωμένα τσέρκια. Πιέζω με τα δάχτυλά μου να κολλήσουν καλά και ψήνω για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.
  • Βήμα 3 Για την μους: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Πλένω καλά τις ντομάτες, τις κόβω στα τέσσερα και τις απλώνω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκορπίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνω και ραντίζω με το ελαιόλαδο. Ψήνω τις ντομάτες για 15-20 λεπτά.
  • Βήμα 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο και ρίχνω όλα τα υλικά στο μπλέντερ και προσθέτω το σχοινόπρασο. Πολτοποιώ μέχρι να λιώσουν εντελώς και αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρολίτσα. Προσθέτω τον γλυκάνισο, την ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζω για 15 λεπτά.
  • Βήμα 6 Βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Τα στοίβω καλά με τα χέρια και τα προσθέτω στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθούν εντελώς και αποσύρω από την φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 7 Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το σύρμα (ή στο μίξερ) σε σφιχτή σαντιγί. Πετάω τον αστεροειδή γλυκάνισο από την σάλτσα και την ρίχνω λίγη λίγη στην σαντιγί, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με απαλές κινήσεις μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω την μους στο ψυγείο για 3 ώρες.
  • Βήμα 8 Μεταφέρω την μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζω τα ταρτάκια. Στολίζω με τα ντοματίνια και σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.

ΚΙΝΟΓΑΛΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΚΙΝΟΓΑΛΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η κινόα ως γνήσιο superfood, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.