Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

: 8
: 40 min
: 30 min

Ο λωτός ήταν η «τροφή των θεών» της αρχαιότητας. Ένα υπέροχο φρούτο με χρυσοκόκκινο χρώμα, πολλές βιταμίνες και αρκετά γλυκό. Αν το συνδυάσετε με την βουτυράτη κρέμα που σας προτείνω θα ξετρελαθείτε.

Υλικά
  • 8 έτοιμα σφολιατίνια
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
  • 4 λωτοί ελαφρώς αγουρωποί, κομμένοι στη μέση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Κρατάω 1 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και το υπόλοιπο το βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω μέχρι να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 2 Βάζω σε ένα μπολ το 1 φλιτζάνι γάλα, το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Χτυπάω καλά με το σύρμα για να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
  • Βήμα 3 Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα. Επαναφέρω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να ακουμπάει επάνω στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 4 Για τους καραμελωμένους λωτούς: Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύω και βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα χωρίς να ανακατέψω καθόλου. Απλά ανακινώ 1-2 φορές το τηγάνι. Μόλις δω ότι έχει πάρει σκούρο καστανό χρώμα αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Ρίχνω με μεγάλη προσοχή την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Επαναφέρω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τους λωτούς γυρίζοντάς τους μερικές φορές με ένα πηρούνι για να καλυφθούν καλά με την καυτή καραμέλα.
  • Βήμα 6 Τους αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 7 Για τα ταρτάκια: Βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψάκι με θήκες για ταρτάκια. Στρώνω τα σφολιατάκια, τα τρυπάω καλά με ένα πηρούνι (για να μη φουσκώσουν πολύ) και ψήνω για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω τα ταρτάκια από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 8 Συναρμολόγηση: Γεμίζω τα ταρτάκια με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και βάζω από πάνω ένα κομμάτι καραμελωμένου λωτού και 1 κουταλιά από τη σάλτσα. Σερβίρω αμέσως με λίγη φρεσκοτριμμένη κανέλα.

Related Posts

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια γλυκιά συνταγή για κρέμα καραμελέ από την Ντίνα Νικολάου για το τέλος της εβδομάδας. Τα ολόκληρα αυγά περιέχουν περίπου 72 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες…

ΚΡΥΑ ΚΡΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

ΚΡΥΑ ΚΡΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Φανταστική πρόταση για γλυκό, πλούσιο σε θρεπτική αξία! Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την καλή χοληστερόλη, βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη.