Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

: 6-8
: 40 min
: 40 min

Το πλιγούρι είναι σπασμένο σιτάρι, πολύ πλούσιο σε ίνες. Θα το βρείτε στα καλά μπαχαράδικα της Ευριπίδου σε τρεις τύπους. Ψιλό, μέτριο και χοντρό και το καθένα είναι κατάλλογη για διαφορετικές συνταγές και μαγειρέματα.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 1 δόση ζύμης μπριζέ (περίπου 300 γρ.)
  • λίγο αλεύρι, για το φύλλο
  • λίγο ελαιόλαδο, για τη φόρμα
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι, κατά προτίμηση ψιλό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 – 5 μεγάλα πράσα, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο ή μέντα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • Για τη μπεσαμέλ (περίπου 900 γρ.)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 70 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Λαδώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες (ή ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι) με διάμετρο 26 – 28 εκ.
  • Βήμα 2 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη φόρμα. Απλώνω το φύλλο στο ταψάκι, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά και στα τοιχώματα, κόβω τυχόν περισσεύματα και το τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Καλύπτω το φύλλο με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
  • Βήμα 3 Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα αφήσω να κάψουν.
  • Βήμα 4 Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα. Το καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τους κρόκους και τη γραβιέρα, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 5 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω το πλιγούρι και προσθέτω το νερό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να αφρατέψει και να πιει το υγρό.
  • Βήμα 6 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα πράσα και τα ζεματίζω για 3 λεπτά (μετρώ το χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση). Τα στραγγίζω πολύ καλά.
  • Βήμα 7 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 8 Στύβω καλά το πλιγούρι με τα χέρια μου.
  • Βήμα 9 Αφαιρώ τη μεμβράνη από την μπεσαμέλ και προσθέτω τα πράσα, το πλιγούρι και το δυόσμο (ή μέντα). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 10 Βγάζω τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρώ τη μεμβράνη. Αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Βάζω τη φόρμα σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνω την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη.
  • Βήμα 11 Την αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και τη σερβίρω, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Related Posts

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Ένας παραδοσιακός χαλβάς με συνοδευτικό μια σάλτσα με τη δυνατή γεύση από το ταχίνι.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σιροπιαστή γεύση και η μοναδική αίσθηση του πολίτικου χαλβά στο στόμα συνδυάζονται με τη βελούδινη νοστιμιά της σοκολάτας. Δοκιμάστε να τον σερβίρετε με παγωτό βανίλια!