Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

: 6-8
: 50 min
: 35 min

Το όξινο του πορτοκαλιού ισορροπεί τη δυνατή γεύση της μαραθόριζας. Σερβίρετέ την σε μικρά κομμάτια σαν μεζεδάκι.

Υλικά
  • Για την τάρτα
  • 1 δόση ζύμης μπριζέ (περίπου 250 – 300 γρ.)
  • λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια
  • λίγο βούτυρο, για τη φόρμα
  • Για τη γέμιση
  • χυμός από 2 ζουμερά πορτοκάλια
  • 1 κουτ. σούπας καλής ποιότητας μέλι
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι κόλιανδρου
  • 4 μικρές (ή 2 μεγαλύτερες) μαραθόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκ.
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι, με τη φλούδα του, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω το χυμό πορτοκαλιών, το μέλι, το βούτυρο και τους σπόρους κόλιανδρου. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω τα υλικά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτω τις φέτες της μαραθόριζας, απλώνοντάς τις σε μονή στρώση ώστε να καλύψουν όλο τον πυθμένα και πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω το τηγάνι με το καπάκι του και σιγομαγειρεύω για 40 λεπτά, μέχρι οι μαραθόριζες να μαλακώσουν καλά.
  • Βήμα 2 Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και αφήνω τα υλικά να κρυώσουν.
  • Βήμα 3 Πλένω καλά το πορτοκάλι και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρώ τη φλούδα του, μαζί με τη λευκή ψίχα της. Κόβω τη φλούδα σε μικρά και λεπτά μπαστουνάκια. Βάζω να βράσει 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό σε ένα κατσαρολάκι και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τη ζάχαρη και τα κομματάκια της φλούδας. Τα βράζω για 5 – 7 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό), μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 4 Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες (ή ένα ρηχό, στρογγυλό ταψάκι) με διάμετρο 28 εκ. και απλώνω εκεί τις φέτες μαραθόριζας, σε μονή στρώση, καλύπτοντας με όμορφο τρόπο όλο τον πυθμένα. Περιχύνω με όσο σιρόπι έχει μείνει στο τηγάνι και σκορπίζω από πάνω τους σπόρους γλυκάνισου.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 210°C.
  • Βήμα 6 Για την τάρτα: Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 30 – 32 εκ. περίπου και σκεπάζω προσεκτικά τη γέμιση. Γυρίζω τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, και τις στριμώχνω στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να σφραγίσω τη γέμιση. Με ένα πιρούνι τρυπάω το φύλλο σε διάφορα σημεία, ώστε να διαφεύγει ο ατμός από το ψήσιμο.
  • Βήμα 7 Ψήνω την τάρτα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  • Βήμα 8 Την αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρή και, προσεκτικά, την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα –τώρα στην επιφάνεια της τάρτας θα φαίνονται οι φέτες μαραθόριζας. Διακοσμώ την επιφάνεια με τις καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού και σερβίρω.