Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

: 6-8
: 45 min
: 1 hr
           
: 3 hr

Τα ελληνικά ακτινίδια της βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικής ποιότητας, ζουμερά, γλυκά και αφράτα, θαυμάσια για μαρμελάδες, φρουτοσαλάτες ή σκέτα, ως επιδόρπιο. Εδώ γεμίζουμε με ακτινίδια μια αφράτη τάρτα με γέμιση από τυρί κρέμα. Για λιγότερο κόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη κουρού που είναι ιδανική για τάρτες.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 6 κουτ. σούπας παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 4 φλιτζ. τσαγιού τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (250 ml) κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (θα τη βρείτε συσκευασμένη στα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήμτα με ξηρούς καρπούς)
  • 6 ώριμα ακτινίδια, ξεφλουδισμένα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη και προσθέτω τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνω και τα κυβάκια του βουτύρου και με τα δάχτυλά μου τα τρίβω στο μείγμα του αλευριού, μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν με το αλεύρι σε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα ή με ψιλοτριμμένο τυρί.
  • Βήμα 2 Η διαδικασία απαιτεί σχετικά γρήγορες κινήσεις και καλό είναι να μην διαρκέσει πάνω από 7 – 8 λεπτά για να μην λιώσει το βούτυρο από τη ζέστη των χεριών μου, αλλά να τριφτεί όσο είναι ακόμη κρύο. Προσθέτω τον κρόκο και το γάλα και ζυμώνω το μείγμα μέχρι να φτιάξω μια ζύμη σχετικά σφικτή (όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μίξερ πάγκου: ρίχνω εξαρχής όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο και τα χτυπάω με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες).
  • Βήμα 3 Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Βήμα 4 Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 22 – 24 εκ. ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι με την ίδια διάμετρο, κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα.
  • Βήμα 5 Βάζω τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγω σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 26 εκ. και πάχος 1/2 εκ. Τη στρώνω στη βουτυρωμένη φόρμα και την τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Βήμα 6 Για τη γέμιση: Χτυπάω με το μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και σχετικά αφράτο. Τέλος, ρίχνω την τριμμένη καρύδα και ανακατεύω με μια μαρίζ.
  • Βήμα 7 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αδειάζω το μείγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνω την επιφάνεια. Βάζω τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω την τάρτα για 1 ώρα.
  • Βήμα 8 Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Στη συνέχει τη σκεπάζω καλά με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες μέχρι η κρέμα να σφίξει καλά.
  • Βήμα 9 Ξεφλουδίζω τα ακτινίδια, τα κόβω σε φέτες πάχους 1/2 εκ. και μετά κόβω κάθε φέτα στη μέση, σαν μισοφέγγαρο. Στρώνω τα «μισοφέγγαρα» με ωραίο τρόπο στην επιφάνεια της τάρτας. Σε ένα μπολάκι χτυπάω καλά με το πιρούνι το μέλι με το χυμό λεμονιού και με ένα πινελάκι αλείφω τα ακτινίδια με το μείγμα. Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΚΟΧΥΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

ΚΟΧΥΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Υπέροχη και άκρως φθινοπωρινή πρόταση από την αγαπημένη μας Ντίνα. Η κολοκύθα έχει πλούσια θρεπτική αξία και περιέχει πολυάριθμα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), ενώ το χαρακτηριστικό χρώμα της οφείλεται στο β-καροτένιο.

ΨΗΜΕΝΗ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΨΗΜΕΝΗ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια ιδιαίτερη συνταγή από την αγαπημένη Ντίνα για το γλυκό της εβδομάδας. Κύριο συστατικό της συνταγής αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ( γάλα & κρέμα γάλακτος) τα οποία έχουν μεγάλη διατροφική αξία.