Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Συνάντηση με τον Ramon Morató

Συνάντηση με τον Ramon Morató

Πριν λίγο καιρό ένας από τους κορυφαίους ζαχαροπλάστες του κόσμου, ο Ισπανός Ramon Morató, επισκέφτηκε την Αθήνα για ένα μοναδικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Gastronomy Essentials L.t.d και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Ήταν ένα πρόγραμμα που δεν θα μπορούσα να χάσω αφού όπως ήταν αναμενόμενο, ο Morató μας έδωσε ένα πολύ δυνατό δείγμα των «θαυμάτων» που μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε στα χέρια μας δύο βασικά συστατικά: καλό προϊόν και σωστή τεχνική. Και χωρίς ίχνος υπερβολής θα σας πω ότι ήταν από τα καλύτερα demonstrations που έχω μέχρι στιγμής παρακολουθήσει, που, εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα…
6973 Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αυτά μπορεί να σας μπερδέψουν, αυτό που εξάλλου θέλω είναι να δώσω μια ξεκάθαρη εικόνα της εμπειρίας ενός τριημέρου που, μπορεί να παρακολούθησα τμηματικά λόγω επαγγελματικού φόρτου, όμως η ουσία είναι μία: γνώρισα έναν επαγγελματία που σέβεται πραγματικά αυτό που κάνει και που βάζει το δικό το λιθαράκι στην εξέλιξη του επαγγέλματός μας χωρίς πολλά λόγια αλλά μόνο με πράξεις. Το βιβλίο του «RAMON MORATO Chocolate» που απέσπασε το 2007 στα έγκριτα βραβεία Gourmand World Cookbook Awards το βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου για τη σοκολάτα παγκοσμίως, ήταν η φυσιολογική εξέλιξη της πολυετούς του πορείας στο χώρο.
2293Δεν το ξεφυλίζεις απλά, το μελετάς, γιατί στα χέρια σου έχεις μια πραγματική ωδή στη σοκολάτα που όσος καιρός και να περάσει θα είναι αξία σταθερή στη βιβλιοθήκη σου. Δεν μπορώ φυσικά να μην πω και για το τελευταίο αξιόλογο εκδοτικό του εγχείρημα που δεν είναι άλλο από το «Four In One» .Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε από την ομάδα των chefs της Ακαδημίας Σοκολάτας της Βαρκελώνης, διατίθεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την Gastronomy Essentials L.t.d και είναι πραγματικό διαμάντι…
2301 Παρακολουθώντας λοιπόν ένα μεγάλο κομμάτι του σεμιναρίου, δοκίμασα με τους συμμετέχοντες τα υπέροχα γλυκά που ο pastry chef ετοίμασε και ξέκλεψα και λίγο χρόνο για να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα chef to chef… Μου έκανε απίστευτη εντύπωση η μεταδοτικότητα και η ενέργειά του, η σημασία που έδινε στη λεπτομέρεια και ο τρόπος που έκανε και την πιο απαιτητική συνταγή να φαίνεται απλή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια είναι εισηγητής σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια ανά τον κόσμο συμμετέχοντας επίσης σε αξιόλογες συνεργασίες όπως αυτή του project από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Alicia Foundation.
7552Σήμερα έχει αναλάβει το Εργαστήριο Σοκολάτας στη Βαρκελώνη και είναι Διευθυντής Δημιουργικού στο γαλλικό brand Cacao Barry τα προϊόντα της οποίας ήταν και η βάση των πραγματικά υπέροχων δημιουργιών του… Βέβαια, παρ’ όλο που είναι εξαιρετικός στη ζαχαροπλαστική, υποστηρίζει ότι δεν είναι το ίδιο καλός και τη μαγειρική με την οποία δεν τα πάει και τόσο καλά. «Είμαι πολύ κακός μάγειρας όμως, όπως σε όλα τα πράγματα, όλα είναι θέμα τεχνογνωσίας», μου είπε με εμφανή τάση αυτοσαρκασμού. Έχει ταξιδέψει τόσο που έχει χάσει το μέτρημα όσον αφορά το κομμάτι των γαστρονομικών εμπειριών του αφού αγαπά το καλό φαγητό και είναι δεκτικός σε όλους τους τύπους γαστρονομίας. «Μου αρέσει πολύ το ιαπωνικό, αγαπώ το παραδοσιακό bbq της Αμερικής, στο Λονδίνο ακόμα έχουν μια διαφορετική μαγειρική οπτική αλλά θα βρεις μερικά πολύ καλά μέρη για φαγητό, μου αρέσει η ιταλική κουζίνα και φυσικά δεν θα αφήσω εκτός την ελληνική κουζίνα με την οποία έχω εξοικειωθεί και απολαμβάνω με κάθε ευκαιρία στα ταξίδια που κάνω εδώ τα τελευταία χρόνια.
2548 Αναρωτιόμουν αν θα άνοιγε ποτέ δικό του ζαχαροπλαστείο για να στεγάσει όλες τις γλυκές του «ανησυχίες» και φυσικά τον ρώτησα και γι΄αυτό αφού αυτά τα γλυκά ναι, θα ήθελα πολύ ταξιδεύντας στη Βαρκελώνη να τα δοκιμάσω ξανά δια χειρός του. Η απάντηση όμως ήταν απογοητευτική… «Ποτέ δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία. Γιανα κάνω κάτι τέτοιο θα χρειαζόμουν την υποστήριξη της οικογένειας και της συζύγου μου, η οποία ακολουθεί μια καριέρα εντελώς διαφορετική από τη δική μου. Επιπλέον, μου αρέσει πολύ η έρευνα, η επαφή και η συχνή ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η ζυγαριά λοιπόν καταλαβαίνεις προς τα πού κλίνει…», μου λέει λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας.
7350


Related Posts

BROWNIES ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ

BROWNIES ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ

Το κλασικό και αγαπημένο brownie εμπλουτίζεται με μυρωδάτη καρύδα. Προσέχουμε ωστόσο ιδιαίτερα με το καβούρδισμά της γιατί «αρπάζει» εύκολα και πικρίζει δυσάρεστα.

Brownies με Κρητική μυζήθρα

Brownies με Κρητική μυζήθρα

20΄ 35΄ 1 ταψάκι 20×20 εκ. [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα… στο Ρέθυμνο! Υλικά Εκτέλεση  Για το μείγμα brownies 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 90 γρ. σταγόνες σοκολάτας 90 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο 120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 150 γρ. ζάχαρη άχνη 4 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση […]