προορισμός…γεύση!

Για μία ακόμη χρονιά το KOUZINA στην Ανατολική Χαλκιδική μου χάρισε μαγικές γαστρονομικές και πολιτιστικές στιγμές. Για μία ακόμη φορά με έφερε σε επαφή με ανθρώπους αγνούς και καταδεχτικούς, ανθρώπους που ανοίγουν την αγκαλιά, την πόρτα και το σπίτι τους σε κάθε επισκέπτη, σε κάθε φιλοξενούμενο.
Ένα τέτοιο κορίτσι είναι και η Αργυρή, ιδιοκτήτρια της παραδοσιακής ταβέρνας «Ίσβορος» στη Στρατονίκη. Την επισκεφθήκαμε πέρυσι – σας είχα γράψει γι αυτό. Την επισκεφθήκαμε όμως ξανά φέτος με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής εβδομάδας» του φεστιβάλ, προκειμένου να απολαύσουμε εκεί, κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατανιών της χρωματιστής αυλής του «Ίσβορος», μοναστηριακό γεύμα. Και εύλογα θα ρωτήσετε: μα μπορεί μία μαγείρισσα με ειδικότητα στις συνταγές που αναδεικνύουν το ντόπιο κρέας να προσφέρει μοναστηριακό φαγητό, το οποίο στηρίζεται στην ψαροφαγία; Θα σας απαντήσω με το χέρι στην καρδιά ότι «η Αργυρή μπορεί» και μάλιστα το κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Μας φίλεψε σουπιές με κρεμμύδια, καλαμάρι γεμιστό, μυδοπίλαφο με μύδια Ολυμπιάδας, ρεβιθάδα σπιτική, κολοκυθοκεφτέδες και τόσα άλλα μοναστηριακά καλούδια. «Είναι τρόπος ζωής» μου λέει. «Οι άνθρωποι στην Ανατολική Χαλκιδική έχουν δεχθεί μεγάλες επιρροές από την κουζίνα των αγιορειτών και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα μυστικά της. Νηστεύουν συχνά, ακολουθούν τη θρησκευτική παράδοση και τηρούν τα τοπικά γαστρονομικά έθιμα. Υπάρχουν περίοδοι που η νηστεία αγγίζει τις 40 ημέρες, εμείς όμως έχουμε τον τρόπο να την νοστιμεύουμε και να την μετατρέπουμε σε απόλαυση»!
Και έτσι η Αργυρή, το χαμογελαστό, φιλότιμο, όμορφο και αγαπητό κορίτσι από τη Στρατονίκη, μπήκε ακόμη περισσότερο στην καρδιά μου. Σας λοιπόν προτρέπω φέτος, όταν ο δρόμος των διακοπών σας βγάλει στην Ανατολική Χαλκιδική, να αναζητήσετε και να επισκεφθείτε τον «Ίσβορο» στη Στρατονίκη για να δοκιμάσετε πιάτα της Αργυρής.
Θα φάτε καλά, πολύ καλά και θα με θυμηθείτε!

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Απάντηση