ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ
Υπέροχα αρωματικό και γλυκό ψωμάκι, ιδανικό για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 9-10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 260 ml νερό χλιαρό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 60 γρ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100 γρ. σταφίδες
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Βήμα 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω την μαγιά και το νερό. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
- Βήμα 2 Βάζω σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ με τον γάτζο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την μαστίχα. Ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνω δυνατά για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή, ελαστική ζύμη. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
- Βήμα 4 Ρίχνω τις σταφίδες στο μπολ με τη ζύμη και ξαναζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν. Κόβω τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθω σε καρβελάκια.
- Βήμα 5 Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και μεταφέρω εκεί τα καρβελάκια. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
- Βήμα 6 Αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
- Βήμα 7 Ψήνω τα καρβελάκια για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Βήμα 8 Τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν.