Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

: 4
: 45 min
: 40 min

Φαγάκι-βάλσαμο, χειμωνιάτικο, νόστιμο, εποχικό, οικονομικό. Μια σούπα με όλη τη γεύση των χορταρικών της εποχής, ελαφριά αλλά χορταστική με την προσθήκη παξιμαδιού και γιαουρτιού (και τα δύο είναι προαιρετικά, αν κάνετε δίαιτα).

Υλικά
  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής που θα βρείτε στις λαϊκές αγορές (π.χ. πικροράδικα, ραδίκια «ιταλικά», μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, παντζαρόφυλλα) –ζυγισμένα καθαρισμένα
  • 5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Για το σερβίρισμα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλα παξιμάδια λαδιού (ή άλλα της αρεσκείας σας), για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα χόρτα που έχω επιλέξει. Τα στραγγίζω καλά και τα κόβω με το χέρι σε μέτρια κομμάτια.
  • Βήμα 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, προσθέτω όλα τα κομμένα χόρτα και τα αχνίζω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματάκια πατάτας και μήλου, ανακατεύω και προσθέτω το ζωμό.
  • Βήμα 3 Μαγειρεύω τα υλικά μέχρι να πάρουν μια βράση και, στη συνέχεια, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ακόμα και τα σχετικά σκληρά κοτσάνια, αν υπάρχουν.
  • Βήμα 4 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να φτιάξω λείο πολτό.
  • Βήμα 5 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 6 Βάζω από 1 παξιμάδι σε 4 βαθιά πιάτα. Από πάνω μοιράζω την καυτή βελουτέ σούπα και προσθέτω σε κάθε μερίδα από 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.