Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Σουπιές με μαραθόριζες

Σουπιές με μαραθόριζες
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ περίπου 1 ώρα 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στον Πόρο (13/4/2014)
Υλικά Εκτέλεση
  • 1.000 -1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 φινόκιο ( μαραθόριζες ) τρυφερά κομμένα σε μισές λεπτές ροδέλες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκάνισο κοπανισμένο
  • ½ ποτήρι ούζο
  • 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 4-5 ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζω τις σουπιές: με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τη σάρκα κατά μήκος της μιας άκρης του κόκαλου, στη ράχη. Από αυτήν την τομή σπρώχνω απαλά από την άλλη μεριά και αφαιρώ το «κόκαλο». Βάζω τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβω κατά μήκος. Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάω προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβω τα πλοκάμια από το κεφάλι και πετάω το κεφάλι και τα εντόσθια.
Αφαιρώ μέσα σε ένα μπολάκι -με προσοχή για να μην μου ανοίξει- τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν τη χρειάζομαι γι’ αυτό τη φυλάω στο ψυγείο για άλλη συνταγή, π.χ. για ριζότο με μελάνι. Κόβω τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις κομμένες σουπιές, αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει, και το  σπιτικό ζωμό λαχανικών. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βράζω τις σουπιές για 5 – 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζω, κρατάω κατά μέρος και το ζωμό τους, σουρωμένο και τις διατηρώ ζεστές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το φινόκιο. Αλατίζω για να βγάλουν τα υγρά τους και σοτάρω για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τα μπαχαρικά και τις σουπιές και μόλις σοταριστούν και αυτές σβήνω με το ούζο.
Προσθέτω το νερό που έβρασα τις σουπιές, τις σταφίδες και τα ντοματίνια. Ανακατεύω  και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το φαγητό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω το μάραθο, και μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.

Related Posts

• ΕΚΔΗΛΩΣΗ | Nico Lazaridi – Food and Wine Experience

• ΕΚΔΗΛΩΣΗ | Nico Lazaridi – Food and Wine Experience

Οινική θαλπωρή με κρασιά Nico Lazaridi στο αποκορύφωμα του Χειμώνα! Το Wine Style σε συνεργασία με το Ambrosia Restaurant, σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, σε μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας. Ξεχωριστά κρασιά από επιλεγμένες σοδειές και ετικέτες του Κτήματος Nico Lazaridi από την Δράμα συνδυάζονται με ένα ξεχωριστό μενού από μοναδικές […]

Villa Marenosta στη Σύρο

Villa Marenosta στη Σύρο

Mε απαράμιλλη θέα στην Ερμούπολη και τη θάλασσα σε όλον τον ορίζοντα Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη μοναδική θέα της Ερμούπολης και ταυτόχρονα να χαλαρώσουν σε ήρεμο περιβάλλον και σε πλακόστρωτες βεράντες, η Villa Marenosta είναι η ιδανική επιλογή. Φιλική ατμόσφαιρα, με εναλλασσόμενες μαγευτικές […]