Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΟΛΟΜΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΣΟΛΟΜΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΣΟΛΟΜΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

: 6-8
: 1 hr
: 40 min

Αυτή η πίτα-τάρτα είναι μια πολύ ωραία ιδέα για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο κάλεσμα. Ανάλογα με την εποχή του έτους διαλέγετε και τα ανάλογα χορταρικά.

Υλικά
  • 1 δόση ζύμη μπριζέ
  • Για τη γέμιση
  • 750 γρ. χόρτα του βουνού (ζυγισμένα καθαρισμένα), όπως ραδίκια, παπαρούνες, καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι, ανάλογα με το τι θα βρείτε στη λαϊκή και με την εποχή του χρόνου
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φρέσκος σολομός φιλέτο, κομμένο σε μικρούς κύβους των 3 εκ.
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 70 γρ. τυρί έμμενταλ, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι και 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 – 28 εκ.
  • Βήμα 2 Ανοίγω τη ζύμη μπριζέ σε φύλλο πάχους ½ εκ. και το στρώνω στη φόρμα (ή στο ταψάκι), καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης με ένα μαχαιράκι. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεια, την καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο, μεχρι να ετοιμάσω την υπόλοιπη συνταγή.
  • Βήμα 3 Για τη γέμιση: Πλένω και στεγνώνω καλά όλα τα χόρτα και στη συνέχεια τα ψιλοκόβω.
  • Βήμα 4 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τους κύβους σολομού, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζω προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 5 Καθαρίζω την κατσαρόλα και ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνω όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αλατοπιπερώνω και τα σοτάρω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν. Σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και τα μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά, αλλά να μην κολλήσουν. Τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 7 Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το γιαούρτι, το τριμμένο έμμενταλ, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα χόρτα, προσθέτω και το σολομό και ανακατεύω απαλά.
  • Βήμα 8 Βγάζω το ταψάκι από το ψυγείο, αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη και αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη, απλώνοντας την ομοιόμορφα. Την ψήνω για 40 λεπτά.
  • Βήμα 9 Βγάζω την πίτα από το φούρνο, την πασπαλίζω αμέσως με τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού και την αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά. Την βγάζω προσεκτικά από το ταψάκι και την αφήνω να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια κρύα σχάρα ώστε και να στεγνώσει και η ζύμη για να μην λασπώσει.

Related Posts

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το […]

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΚΑΦΕ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΚΑΦΕ

Αγαπημένα ταρτάκια που συνήθως, τα σερβίρω σε απογευματινό καφέ ή τσάι.



Subscribe