Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

: 30-32
: 1 hr
: 25 min

Αν δεν διαθέτετε βέργες για το τύλιγμα του φύλλου μπορείτε να ενώσετε πολλά καλαμάκια για σουβλάκια ή να χρησιμοποιήσετε τον λεπτό πλάστη που ανοίγετε το φύλλο, αρκεί να τον χωράει ο φούρνος σας.

Υλικά
  • Για τα σαραγλί
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • Για το σιρόπι
  • 600 ml νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φλοίδα λεμονιού, ακέρωτου
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • Για την κρέμα πατισερί
  • 500 ml γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Για το σερβίρισμα
  • 80 γρ. φυστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο και χοντροτριμμένο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 4-5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό πριν το χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 2 Για τα σαραγλί: Ανοίγω με προσοχή το φύλλο Βυρητού και το σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα για να το διατηρήσω φρέσκο και να μην ξεραθεί. Απλώνω ένα φύλλο επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ την βέργα από την στενή πλευρά στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνω το φύλλο επάνω στη βέργα και αλείφω καλά με βούτυρο. Κυλάω την βέργα με προσοχή και τυλίγω το φύλλο γύρω της χωρίς να το πιέζω πολύ. Σουρώνω για να κάνει τις ιδιαίτερες ζάρες και με ένα μαχαίρι χαράζω σε 2 ή 3 κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω την βέργα. Βάζω την βέργα με τα σαραγλί σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν δεν διαθέτετε πολλές βέργες μπορείτε να τα ψήσετε σταδιακά. Επίσης, αν ο πλάστης χωράει 2 φύλλα δίπλα-δίπλα μπορείτε να τα τυλίγετε ταυτόχρονα.
  • Βήμα 3 Αλείφω καλά με λιωμένο βούτυρο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Βγάζω τα σαραγλί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Αφαιρώ τα σαραγλί από τις βέργες και τα ρίχνω λίγα λίγα στο χλιαρό σιρόπι. Δεν τα αφήνω για πάνω από 1 λεπτό. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω επάνω σε σχάρα να στραγγίξουν.
  • Βήμα 4 Για την κρέμα πατισερί: Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους σπόρους και το λοβό της βανίλιας και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να ενσωματωθεί στο μείγμα. Πετάω το λοβό της βανίλιας και ρίχνω με αργή ροή, το καυτό γάλα στο μπολ με το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βήμα 6 Τοποθετώ ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και αδειάζω εκεί το μείγμα των αυγών. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 7 Συναρμολόγηση: Βάζω την κρύα κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και γεμίζω τα σαραγλί. Διακοσμώ με κρέμα την επιφάνεια των σαραγλί και πασπαλίζω με καβουρδισμένο φυστίκι Αιγίνης. Σερβίρω αμέσως.
  • Βήμα 8 Αν δεν θέλω να τα σερβίρω εκείνη τη στιγμή, διατηρώ την κρέμα στο ψυγείο και τα σαραγλί σε σχάρα και τα συναρμολογώ λίγο πριν το σερβίρισμα. Αν μείνουν πολύ ώρα η κρέμα θα «ποτίσει» τα φύλλα και θα χάσουν την τραγανότητά τους.

Related Posts

ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGAN ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGAN ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

Ελάχιστα υλικά αλλά από τα πιο εύκολα και νόστιμα μπισκότα που θα δοκιμάσετε. Δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη και ζάχαρη. Είναι η τέλεια επιλογή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή έχουν κάποια δυσανεξία.

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.