Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

: 14-15
: 30 min
: 40 min

Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο, μέλι ή φιστίκι.

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (450 γρ.) ή φύλλα Βηρυττού
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. χαλβάς του μπακάλη με άρωμα βανίλιας (ή άλλος της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ανάλατα αράπικα φιστίκια, ψιλοκοπανισμένα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 600 ml νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά πρτοίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον θρυμματισμένο χαλβά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Σαραγλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
  • Βήμα 3 Στρώνω ένα φύλλο κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινέλο το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπίζω στην επιφάνειά του περίπου 1½ κουτ. σούπας γέμιση και το σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφω και αυτό με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με γέμιση.
  • Βήμα 4 Συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα τα φύλλα της συσκευασίας και όλη τη γέμιση.
  • Βήμα 5 Τυλίγω προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα, από τη μακριά πλευρά τους, σε σφικτό ρολό.
  • Βήμα 6 Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβω προσεκτικά το ρολό σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 4 εκ. και τις τοποθετώ όρθιες (όπως κόπηκαν) στο ταψί.
  • Βήμα 7 Τις ψήνω για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ξαπλώνω στο ταψί και τις αφήνω να κρυώσουν, όσο ετοιμάζω το σιρόπι.
  • Βήμα 8 Σιρόπι: Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα αφήνω να πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζω το βράσιμο για 5 – 6 λεπτά και αποσύρω. Το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 9 Περιχύνω τα κρύα σαραγλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.

Related Posts

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟΥ

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟΥ

Ένα κανταΐφι που θυμίζει γαλακτομπούρεκο… Νόστιμο, αφράτο, βουτυράτο… Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε…

ΝΤΟΝΑΤΣ ΣΠΙΤΙΚΑ (Donuts)

ΝΤΟΝΑΤΣ ΣΠΙΤΙΚΑ (Donuts)

Αφράτα και φουσκωτά ντόνατς, οι γνωστοί μας «λουκουμάδες» που σκοτωνόμασταν να προλάβουμε στο φούρνο ή στο κυλικείο του σχολείου.