Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

: 6 - 8 μερίδες
: 40 min
: 1 hr

Πρόκειται για ένα υπέροχο έδεσμα από τη Λέσβο, που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά. Σερβίρεται κυρίως ως κρασομεζές, μέχρι να ετοιμαστεί το αρνάκι!

Υλικά
  • 1 μεγαλούτσικη συκωταριά αρνίσια, καθαρισμένη και πλυμένη
  • 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
  • 500 γρ. αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες κυδωνάτες
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονη ξερή ρίγανη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τη μπόλια σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό και την αφήνω να μαλακώσει.
  • Βήμα 2 Κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το κομμένο κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύω το μείγμα καλά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 4 Στραγγίζω καλά αλλά προσεκτικά τη μπόλια με τα χέρια μου και την απλώνω σε μα καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της μπόλιας και τυλίγω ώσπου να φτιάξω ένα μακρύ ρολό. Διπλώνω ή δένω τις άκρες με σπάγκο μαγειρικής και βάζω το ρολό στο ταψί. Προσθέτω τις πατάτες γύρω-γύρω, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μπόλικη ρίγανη και περιχύνω με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού.
  • Βήμα 5 Ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι ο σαλμάς να ροδίσει καλά από πάνω. Τον σερβίρω ζεστό, κομμένο στις φέτες.


Related Posts

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Πάσχα χωρίς αρνάκι δεν γίνεται. Μια συνταγή απλή, αλλά πεντανόστιμη. Η λαδόκολλα συγκρατεί τον ατμό και τα αρώματα. Το κρέας ψήνεται μέχρι μέσα, χωρίς να καεί και γίνεται τόσο τρυφερό… σαν «λουκούμι».

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΑΠΟ ΜΕΛΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΑΠΟ ΜΕΛΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Το χειμώνα φτιάξτε αυτό το απίθανο φαγάκι αντικαθιστώντας το φρέσκο θυμάρι με ίση ποσότητα από φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο.