Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
45΄ 50΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων γεύσεις στη Λήμνο.
Το λάδι που μένει από το ψήσιμο των παντζαριών, σε συνδυασμό με το υγρό που βγάζουν τα ίδια τα παντζάρια με το ψήσιμό τους συνδυάζονται σε ένα πεντανόστιμο ζουμάκι, με ελαφρώς καπνιστές νότες, που δίνει υπέροχη γεύση στο ντρέσινγκ της σαλάτας.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 κιλό παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με το φύλλωμά τους
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 σπιτικός ζωμός μπουκέ γκαρνί
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι  (ή ανθότυρο, καλά κομματιασμένο με το πιρούνι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

  • 100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Αποκόβω τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένω τους βολβούς και τους τρίβω για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη βάση τους χιαστί και μπήγω εκεί τα μισά κομματάκια σκόρδου. Βάζω όλους τους βολβούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το σπιτικό ζωμό που τον έχω διαλύσει  στο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια.
Τυλίγω τους βολβούς ανά 4-5 σε κομμάτια λαδόκολλας, σφικτά, σε κάθε “πακετάκι” από 1 κομματάκι σκόρδου και μοιράζω στα πακετάκια το ελαιόλαδο του μπολ. Στη συνέχεια τυλίγω κάθε πακέτο σε αλουμινόχαρτο, εξίσου σφικτά. Βάζω τα πακετάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να νιώσω τους βολβούς  μαλακούς όταν τους πιέσω με το δάχτυλό.
Στο μεταξύ, καθαρίζω τα φύλλα των παντζαριών και πετάω τα χονδρά και μαραμένα. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα φύλλα των παντζαριών και τα βράζω για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω καλά και τα βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Βγάζω τους βολβούς από το φούρνο, ξετυλίγω τα πακετάκια (κρατάω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο κάθε πακετάκι) και, μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τους πιάσω, τους κόβω σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνω στη σαλατιέρα με τα φύλλα και ανακατεύω καλά.
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά της και προσθέτω με προσοχή το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στα πακετάκια όπου έψησα τα παντζάρια. Ανακατεύω το ντρέσινγκ στο μπολάκι καλά.
Για το σερβίρισμα: Ρίχνω το γιαούρτι (ή το κομματιασμένο ανθότυρο) στη σαλατιέρα με τα παντζάρια και περιχύνω με το ντρέσινγκ. Ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥΡΛΟΥ

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥΡΛΟΥ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία σαλάτα με πλούσια γεύση, την οποία μας προτείνει η Ντίνα και ακολουθεί τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής περιλαμβάνοντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΚΡΕΜΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΚΡΕΜΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Τα μανιτάρια έχουν μία ιδιαίτερη γευστική αξία. Με την κρέμα μαιντανού που τους…πάει τέλεια, απογειώνονται! Επιπλέον, τα μανιτάρια αποτελούν μία θρεπτική εναλλακτική πρόταση, ειδικά για χορτοφάγους. Παρέχουν στον οργανισμό επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, καθώς επίσης και καλής βιολογικής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση.



Subscribe