Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΜΑΛΙ

ΣΑΜΑΛΙ

ΣΑΜΑΛΙ

: 14-16
: 20 min
: 40 min
           
: 2 hr

Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα.

Υλικά
  • Για το σάμαλι
  • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αμμωνία, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • Για το σιρόπι
  • 600 γρ. νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζω όλα τα υλικά μαζί και τα βράζω για 10 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 2 Για το σάμαλι: Βάζω στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι, μαζί και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά.
  • Βήμα 3 Αφήνω το μίγμα στην άκρη, για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  • Βήμα 4 Αλείφω με λίγο βούτυρο και αδειάζω όλο το μίγμα. Στρώνω με μια σπάτουλα και ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  • Βήμα 5 Αποσύρω από το φούρνο και σιροπιάζω αμέσως (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι).

Related Posts

ΚΑΣΤΑΝΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Είναι εύκολη η συνταγή αλλά χρειάζεται υπομονή για το καθάρισμα στα κάστανα. Αν δεν θέλετε την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπαχάρια της αρεσκείας σας.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ

Η ζάχαρη για μαρμελάδες υπάρχει πολύ εύκολα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Περιέχει πηκτίνη και βοηθά να δέσουν οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.



Subscribe