ΣΑΜΑΛΙ
Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα.
Υλικά
- Για το σάμαλι
- 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 350 γρ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αμμωνία, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- 400 γρ. νερό
- 1 κάψουλα βανίλια
- Για το σιρόπι
- 600 γρ. νερό
- 900 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. γλυκόζη
Διαδικασία
- Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζω όλα τα υλικά μαζί και τα βράζω για 10 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει καλά.
- Βήμα 2 Για το σάμαλι: Βάζω στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι, μαζί και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά.
- Βήμα 3 Αφήνω το μίγμα στην άκρη, για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Βήμα 4 Αλείφω με λίγο βούτυρο και αδειάζω όλο το μίγμα. Στρώνω με μια σπάτουλα και ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
- Βήμα 5 Αποσύρω από το φούρνο και σιροπιάζω αμέσως (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι).