Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ... Η ΤΕΛΕΙΑ!

: 6 φλυτζάνια
: 5 min
: 15 min

Φτιάξτε μια απίθανη σάλτσα καραμέλας, για τις γλυκές σας δημιουργίες. Ετοιμάζεται απλά και γρήγορα, διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο (και για απεριόριστο χρόνο στην κατάψυξη) και θα την απολαύσετε σε κάθε κρίση… υπογλυκαιμίας!

Υλικά
  • 4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (και τα δύο θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία)
  • 170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  • Βήμα 2 Ανεβάζω λιγάκι τη θερμοκρασία και βράζω το σιρόπι αυτό χωρίς να ανακατεύω με τη σπάτουλα: απλώς ανακινώ το σκεύος γιατί το σιρόπι, καθώς ζεσταίνεται, πήζει και γίνεται παχύρρευστο και έτσι θα κολλήσει στην σπάτουλα. Γι’ αυτό ανακινώ συχνά και έντονα το σκεύος μέχρι όλο το μείγμα να καραμελώσει, δηλαδή να πάρει σκούρο βαθύ χρώμα καραμέλας (όπως στην κρέμα καραμελέ).
  • Βήμα 3 Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά και, με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πιτσιλιστώ με το καυτό μείγμα, ρίχνω στην κατσαρόλα το βούτυρο, το σιρόπι γλυκόζης (ή καλαμποκιού) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω με την σπάτουλα και ξαναβάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Συνεχίζω το σιγανό βράσιμο για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και όλα τα υλικά να ενωθούν ώστε να φτιάξω ένα λείο, παχύρρευστο, σχεδόν βελούδινο μείγμα.
  • Βήμα 4 Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει λιγάκι και τη μοιράζω σε μικρά αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια.
  • Βήμα 5 Όπως σας είπα η σάλτσα αυτή διατηρείται για 2 – 3 μήνες στο ψυγείο και για απεριόριστο χρόνο στην κατάψυξη.
  • Βήμα 6 ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ:
    • Την αφήνω να ζεσταθεί λίγο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ρευστοποιηθεί ελαφρώς και περιχύνω φέτες κέικ κάθε γεύσης.
    • Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε μπισκότα
    • Περιχύνω παγωτό
    • Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε κέικ
    • Περιχύνω λουκουμάδες! Θερμιδική βόμβα μεν, απίθανης νοστιμιάς δε!

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι, σαν πρίγκιπας και το βράδυ… σαν ζητιάνος». Έτσι λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Το βράδυ ο οργανισμός μας δυσκολεύετε πιο πολύ στη πέψη ειδικά αν φάμε πολύ και πέσουμε αμέσως για ύπνο! Για να έχουμε […]



Subscribe