Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Ρολό φρούτων στο φούρνο

Ρολό φρούτων στο φούρνο
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 45΄ 4-6 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στον Χολομώντα (8/12/2013)
Στην ουσία είναι ένα στρούντελ με γέμιση από μήλα, μπανάνες, σταφίδες και αμύγδαλα. Αν δεν μας αρέσουν οι μπανάνες τις παραλείπουμε και αυξάνουμε τα μήλα. Ιδανικό φύλλο για το ρολό αυτό είναι το φύλλο Βηρυττού που είναι πολύ λεπτό και φίνο, αλλά ανθεκτικό.
Υλικά Εκτέλεση
  • 6 φύλλα κρούστας λεπτά, για γλυκά (ή 6 φύλλα Βηρυττού)
  • 150 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη, για το άλειμμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

  • 3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 2 μέτρια κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες, ξανθές ή μαύρες
  • 1 φακελάκι τσάι με ρόδι
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα, χονδροσπασμένα
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τις μπανάνες, τα μήλα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ζεσταίνω μισό φλιτζάνι νερό και ετοιμάζω ένα ρόφημα με το αφέψημα του ροδιού. Το προσθέτω στο μίγμα με τα φρούτα Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτω στο μπολ με τα φρούτα και ανακατεύω με ανάλαφρες κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με ξύλινη κουτάλα.

Ρολό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Αλείφω με υγρή μαργαρίνη ένα μεγάλο, ρηχό ταψί. Αλείφω με το υγρό βιτάμ ένα-ένα τα φύλλα κρούστας (ή Βηρυττού), τα πασπαλίζω με κανέλα  και τα περιχύνω με μέλι , απλώνω το ένα επάνω στο άλλο σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Στη μία από τις μακριές πλευρές των φύλλων απλώνω κατά μήκος το μείγμα της γέμισης και τυλίγω τα φύλλα προσεκτικά σε σχετικά σφικτό ρολό. Το βάζω στο ταψί, με τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω, το αλείφω καλά με υγρή μαργαρίνη και το ψήνω για 45 λεπτά.
Το βγάζω από το φούρνο, το μεταφέρω σε μια σχάρα και το αφήνω να κρυώσει καλά. Το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα, το κόβω σε φέτες και σερβίρω.